2024. április 28. - Valéria

Milyen lesz az idei bor?

Nehéz év után kezdtek szüretelni a hazai borvidékeken, Szekszárdon például az elmúlt 100 év talán legnagyobb lisztharmat-járványával kellett megküzdeni. A jégeső is komoly károkat okozott egyes régiókban. A végeredménnyel azonban a legtöbb helyen igen elé
2008. november 16. vasárnap 08:51 - Hírextra
Dúzsi röviden így jellemezte az InfoRádió kérdésére az embert próbáló évet: "Szokták mondani, hogy amit az Úristen elront, azt később helyre teszi. Nyáron gyakran mondtam, hogy az idén nagyon sok dolga lesz. A szüretre végül helyrejöttek a dolgok. A jégverés által megsértett bogyók nem indultak rothadásnak, a lisztharmatot tudtuk kezelni. Szépek és illatosak, jó zamatúak az újborok."

A cabernet franc fajtát október második felében szüretelték Dúzsi Tamásék, 23 mustfokkal. A cabernet sauvignon mustfoka 22-es volt.

Napsütéses Hegyalja

Hegyalján sem csak időjárási szempontból rendkívül napfényes a szüret - tudtuk meg Molnár Pétertől, a Tokaj Renaissence Egyesület elnökétől, aki egyben a Patricius Borház Birtokigazgatója is. A nagyon jó érésnek és a szeptemberi esőknek köszönhetően megjelent a botritisz. (A botritisz hatására más borvidékeken többnyire a roppant káros szürkerothadás zajlik le, ám ugyanezt Tokaj-Hegyalján nagyon várják, és nemes rothadásnak nevezik - a szerk.)

Nagyon jó szerkezetű, finom ízvilágú, szép egyensúlyú aszúszemeket tudunk gyűjteni - mondta kérdésünkre Molnár Péter. Nagyon fontos a szép egyensúly, hiszen a tokaji borkülönlegességek lényege, hogy a magas, koncentrált természetes cukortartalom mellett a jó savak is kellenek - tette hozzá. Nagyon szép alapanyagot lehet az idén szüretelni, és a novemberben ritkán tapasztalható, kellemes és napsütéses időjárás még vidámabbá teszi a szüretet - értékelt a Tokaj Renaissence Egyesület elnöke.

Eger: erős fajtajelleg és zamatgazdagság

Az Egri borvidék pincészetei kitűnő alapanyagot dolgoztak fel az idén, erről beszélt az InfoRádió kérdésére Gál Lajos, aki saját pincészetét is irányítja, emellett az Egri Borvidék Hegyközségi tanácsának titkára.

Hozzátette: gyakorlatilag a borvidék összes fajtájának idei terméséről elmondható, hogy rendkívül illat- és zamat-gazdagok, mindegyiknél erős a fajtajelleg. Ez annak is köszönhető, hogy augusztusban napközben meleg volt, de az esték és az éjszakák hoztak némi lehűlést, így a savak nem égtek el, és az aromák is jobban megmaradtak.

Az eddigi kóstolások azt támasztják alá, hogy a 2008-as igen tartalmas évjárat lesz - vélekedett Gál Lajos. Nagyon jó a vörösborok tanninstruktúrája, hosszú érleléssel nagyon szép borok, kiváló bikavérek lesznek.

Az összes kékfrankosra jellemző volt, hogy jóval magasabb mustfokkal szüretelték, mint más évjáratokban. 18 mustfok alatt nem nagyon volt kékfrankos, és általánosnak mondható a 20 mustfok fölötti termés. Gál Lajos számára különösen kedves a pinot noir, ez a fajta 2008-ban nála "nagyon szép, telt, testes és karakteres lett". Túlérett szőlőből készült, nagyon komoly struktúrát mutató bor - vélekedett a borász.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását