2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Életmű-díj a dívának

Életmű-díjjal jutalmazta Gina Lollobrigidát a minap a Római Filmünnep. A díva nem hatódott meg, közölte, hogy kitüntetése már annyi van, mint egy nyugalmazott tábornoknak, de ha ez arra szolgál, hogy jobban megismerjék, ám legyen.
2008. november 16. vasárnap 07:44 - Hírextra
A 81 éves színésznő ugyanis úgy látja, hogy nem ismerik eléggé, illetve csak úgy ismerik, mint színésznőt, holott ő szobrász és fotós is, ezenkívül az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezetének, a FAO-nak jószolgálati nagykövete. Éppen ezért, hogy bemutassa ezen oldalait is, készített magáról egy 15 perces életrajzi dokumentumfilmet Gina Lollobridiga, egy olasz szimbólum a világban címmel, és ezt a római fesztiválon be is mutatták.

 "Így legalább mindenki látja, hogy mit csináltam az utóbbi években, és befogom azoknak a száját, akik a szokásos ostoba kérdéseket teszik fel mindig ugyanazokról az ősrégi témákról" - mondta a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjúban.

A kérdésre, hogy melyek ezek a kérdések, azt válaszolta, hogy például rivalizálása Sophia Lorennel. "Ez sohasem létezett, mivel annyira különbözünk egymástól. Most is különbözünk: én szobrokat készítek, nem naptárokat" - jegyzete meg Lollo rosszmájúan, utalva a Pirelli-naptárra, amelyhez Loren modellt ült 2007-ben.

Az is kiderült róla, hogy kategorizálja a kapott díjakat. "Vannak díjak, amelyek többet érnek. Nagyon örültem, amikor Mitterrand francia elnöktől megkaptam a Becsületrendet az 1992-es sevillai Expón kiállított műveimért, vagy amikor Firenzében megkaptam a +művészetek akadémikusa+ címet, olyan titulust, amely Michelangelo óta létezik" - árulta el.

A fesztiválokat egyébként hasznosnak tartja, mert közönséget jelentenek. Úgy véli, hogy az 50-es, 60-as évek olasz mozija nagyon erős volt, akkor nem volt szükség ilyen rendezvényekre, de ma már más a helyzet. Számára a Római Filmünnep egyre fontosabbá válik, de a velenceit nem szereti.

"Hollywoodi sztárok kifutója lett, ahol csak a saját filmjeiknek csinálnak propagandát" - állítja Lollobrigida. A jelenlegi legtehetségesebb olasz színésznőnek Monica Belluccit tartja, akit - miután Franciaországban sikeres volt - az olaszok is felfedeztek. "Független nő, akinek van temperamentuma" - mondta Gina utódjáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását