2024. április 29. - Péter

Tovább szítják a tüzet

A januártól bevezetendő óvodáztatási támogatás tovább gerjeszti a Magyarországon erősödő előítéleteket - közölte Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő csütörtökön az MTI-vel.
2008. november 14. péntek 06:10 - Hírextra
A politikus közleményében azt írta, megdöbbenéssel fogadta a hírt, miszerint a roma szülőknek pénzt adnak, amennyiben "elengedik" gyermekeiket óvodai intézményekbe.

Mohácsi Viktória emlékeztetett arra, hogy 2003 óta törvény kötelezi az óvodai intézményeket és fenntartóikat, hogy a hátrányos helyzetből jövő gyermekeket már hároméves koruktól fel kell venniük.

Ugyanakkor azért, hogy a munkahellyel rendelkező szülők gyermekeinek óvodáztatását se kelljen megtagadni, uniós forrásból 2003 óta több mint 13 milliárd forint állt pályázatokon keresztül rendelkezésre férőhelyek bővítésére, amit azonban az érintett önkormányzatok nem igényeltek - tette hozzá.

Kifejtette, nem gondolta volna, hogy a kormány nem körültekintően hozza meg az oktatással kapcsolatos döntését, amelynek beláthatatlan következményei lesznek. "Nemcsak megerősítjük azt az előítéletes megállapítást, amely szerint a romák nem tartják fontosnak az oktatást, hanem ránevelheti a hátrányos helyzetűeket, köztük a romákat, hogy pénzkereseti lehetőségnek tekintsék az iskola-előkészítő foglalkozásokat, ezzel mélységesen degradálva az óvodai fejlesztés fontosságát" - vélekedett Mohácsi Viktória.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerdán jelentette be, hogy óvodáztatási támogatást vezet be a kormány: január 1-jétől azok igényelhetik, akiknek gyermeke halmozottan hátrányos helyzetű, elsődleges célja pedig az, hogy e gyerekek minél hamarabb, már ötödik életévüket megelőzően járhassanak óvodába.

A halmozottan hátrányos helyzet feltétele, hogy a gyermek rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapjon; a szülőnek - gyermekének hároméves koráig - legfeljebb általános iskolai végzettsége lehet; továbbá a gyermeket legkésőbb annak az évnek a végéig be kell íratni az óvodába, amikor betölti a negyedik életévét.

Az óvodáztatási támogatás összegéről a szociális tárca államtitkára elmondta: ha a beíratás után a gyermek legalább három hónapig rendszeresen jár óvodába, első alkalommal 20 ezer forintos támogatást kap a szülő, amely - ha az adott települési önkormányzat rendeletben előírja - természetben is nyújtható. Ha ezután a szülő továbbra is rendszeresen járatja óvodába gyermekét, akkor a beíratás évének júniusában és decemberében további 10-10 ezer forintot kap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását