2024. április 20. - Tivadar

Installációk a múzeumban

Öt külföldi képzőművész videoinstallációiból rendez kiállítást Overcoming címmel a budapesti Ernst Múzeum. A szombattól megtekinthető tárlat az intézmény Opening hours (Nyitvatartási idő) elnevezésű projektjébe illeszkedik, melynek során nemzetközi kuráto
2008. november 14. péntek 16:16 - Hírextra
Mint Páldi Lívia elmondta, régóta gondolkodnak azon, hogyan hasznosítható korszerűen a Műcsarnok szervezeti kötelékébe tartozó Ernst Múzeum kiállítási tere. Erre nyújt lehetőséget a koppenhágai U-Turn Kortárs Művészeti Quadriennále által kezdeményezett Opening hours projekt, amelyben a Műcsarnokon kívül a svédországi Lund Konsthall, a Berlin Biennále és a kolozsvári IDEA art + society magazin vesz részt.

Judith Schwarzbart, az Overcoming kurátora elmondta, a kiállítás négy videoinstallációból álló anyagát az első U-Turn anyagából válogatták. Mint hozzátette, a válogatás egy-egy történelmi krízis pillanataira koncentrál, olyan helyzetekre, amikor egy háború, egy gazdasági vagy politikai rendszer összeomlásával járó zavaros időszak új szituációkat teremt mind az egyén, mind a társadalom számára.

A kiállításon Jesper Just Romantikus tévhitek című kisfilmje fogadja a látogatót. A dán képzőművész videoinstallációja Bukarest és Konstanca terein követi egy hermafrodita sikertelen beilleszkedését, amely a filmben Kelet- és Nyugat-Európa ellentmondásos kapcsolatát is szimbolizálja.

Külön boxokban tekinthetik meg a látogatók a másik három videoinstallációt. Manon de Boer Rezonáló felületek című munkájának középpontjában a brazíliai Sao Paulo áll; a város három személy szubjektív emlékképein, beszámolóin keresztül tűnik fel.

A Pia Rönicke dán képzőművész és Zeynel Abidin Kizilyaprak kurd újságíró által forgatott Szembesülés - Egy szokásos történet egy Nevenincs országból című film Kizilyaprak törökországi börtöntapasztalataira épül. A videóban fiktív részek keverednek valódi események újrajátszásával, olyan témákat bemutatva, amelyek hiányoznak a hivatalos török beszámolókból.

Hito Steyerl német író, filmrendező Első napló - Egy művész benyomása című munkájában az első boszniai filmhíradó kópiájának ered a nyomába. A polgárháborúban elveszett filmtekercs keresése közben kiderül, milyen nehéz megragadni Bosznia identitását.

Mint Páldi Lívia elmondta, szombat délután Pia Rönicke és Zeynel Abidin Kizilyaprak beszélgetnek filmjükről az Ernst Múzeumban, majd az Overcoming kísérőprogramjaként a Kino Mozi november 21-én, és 22-én levetíti Szergej Eizenstein Régi és új, illetve Kira Muratova Végelgyengülés című filmjeit.

A Műcsarnok főkurátora hozzátette, a kiállítás mellett december elején nemzetközi kurátori workshopot szerveznek A producerek címmel, melyhez a közönség számára is nyitott előadások kapcsolódnak majd.

Tijana Stepanovic, az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda programkoordinátorának tájékoztatása szerint a Műcsarnokkal együttműködve nagyszabású programsorozatot indítanak Check in Budapest címmel. Mint elmondta, a Ludwig Múzeum szervezeti keretébe tartozó ACAX 2006 óta folytatja Visitors elnevezésű programját, melynek során külföldi kurátorokat, művészeti írókat hívnak meg a magyar fővárosba.

"A Check in Budapest keretében ezt még koncentráltabbá tesszük, egyszerre három-négy szakembert hívunk el; ezekhez a látogatásokhoz nyilvános beszélgetések is kapcsolódnak" - emelte ki Tijana Stepanovic, hozzátéve, hogy legközelebb Mihnea Mircan, Simon Rees és Marina Sorbello kurátorok tartanak előadást, november 28-án az Ernst Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását