2024. április 25. - Márk

PSZ: elfogadhatatlan a költségvetés oktatásra vonatkozó szakasza

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem tartja elfogadhatónak a jövő évi büdzsében a közoktatási normatívák tervezett csökkentését - közölte Galló Istvánné, a tömörülés elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. november 13. csütörtök 10:54 - Hírextra
A normatívák területén kemény megszorítások várhatók, a beterjesztett javaslat alapján tovább csökkenne az alapnormatíva, a kollégiumi támogatás, s nem változna az óvodai teljesítményszorzó sem - fejtette ki az érdekvédő.

Hozzátette: ha ezt ebben a formában fogadja el a parlament, az intézményfenntartó önkormányzatok további megszorításokra kényszerülhetnek majd, s ez a közoktatási intézményekben folyó munka színvonalának további csökkenéséhez vezet.

Galló Istvánné azt mondta, hogy az ilyen és ehhez hasonló nehéz helyzetek jobban kivédhetők lennének, ha a közoktatás finanszírozását átalakították volna.

Már most sorozatos törvénysértésekről érkeznek visszajelzések, sok helyen ugyanis a pénzhiány miatt nem fizetik ki a túlmunkáért, illetve helyettesítésért járó juttatásokat.

Az érdekvédő ugyanakkor megjegyezte: az Új Tudás program 27 milliárd forintos plusz forrást tartalmaz, amiből az osztályfőnöki pótlékokat emelik jövő februártól, illetve a minőségi munka elismerésére fordítják. Utóbbira az eddigi 1 milliárd helyett 3 milliárd forint áll majd rendelkezésre, míg a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok juttatásaira 3,7 milliárd forintot tervez a büdzsé.

Galló Istvánné hozzátette: ezzel együtt sem kívánnak lemondani az egyéb, így többek között az intézményvezetői pótlék emeléséről.A szakszervezeti vezető szólt arról is, hogy elfogadhatatlannak tartják a 13. havi bér megvonását és a négyszázalékos béremelés elmaradását.

A 13.havi bér nem jutalom, az a közszolgálati bérrendszer része, s nem olyan magasak a keresetek, hogy erről le tudjanak mondani - jelentette ki.Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a pénzügyi válság terheit megint a közszférára terheljék.

Közölte: a PSZ az oktatási tárca Szalay utcai épülete előtt is tiltakozni kíván november 29-én a megszorítások ellen, amely a pedagógusokat is igen hátrányosan érintenék.Arra a kérdésre, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével valóban elutasítják-e az együttműködést, mint az napvilágot látott, azt mondta: visszautasítja, hogy elutasítják az együttműködést. A PDSZ által péntekre javasolt tárgyalási időpont, "munkatorlódás miatt" nem alkalmas számukra, s nem szerencsés, hogy ezt a PDSZ úgy jeleníti meg, mintha nem akarnának együtt dolgozni - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását