2024. április 25. - Márk

Károsulnak a földtulajdonosok

A Fidesz szerint az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer, az SPS bevezetéséről szóló törvény legkifogásolhatóbb pontja az, hogy visszamenőleges hatállyal nevesíti bázisévnek a 2006-os esztendőt - mondta Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselőj
2008. november 13. csütörtök 15:44 - Hírextra
Azok a földtulajdonosok, akik a bázisévnek megjelölt 2006-os esztendőben kötöttek bérleti szerződést, rosszul járnak, hiszen a bérleti szerződés megszűnését követően elveszítik a földjeikhez kapcsolódó támogatási jogosultságot - mondta a politikus sajtótájékoztatóján. Úgy vélte: a támogatási jogosultság elvesztése a mintegy 1.800.000 érintett számára komoly vagyonvesztést jelent. Font Sándor szerint e törvény hatályba lépésével fennáll a tulajdonjoghoz való alkotmányos alapjog sérelme, valamint a jogbiztonság sérelme is, ezért üdvözli a Fidesz azt, hogy a köztársasági elnök megküldte a törvényt az Alkotmánybíróságnak véleményezésre. Font Sándor úgy vélekedett, a parlament azzal, hogy visszamenőlegesen 2006-ban határozta meg a bázisévet, kiszámíthatatlan és előreláthatatlan szabályt alkotott.

Font Sándor elmondta: a kormány hatalmi önkénye azzal, hogy Sólyom László az Alkotmánybírósághoz utalta ezt a törvényt, várhatóan a harmadik alkalommal is vereséget szenved. Emlékeztetett: először a társadalombiztosítás privatizációjának kormányzati szándékát húzta keresztbe a Fidesz-KDNP által kezdeményezett eredményes népszavazás, majd a közigazgatási hivatalok átszervezésének ügye, az ezzel kapcsolatos jogszabály került az Alkotmánybíróság elé.

A politikus szerint a kormány magatartása azért is elfogadhatatlan, mert a jövő héten kerül az Országgyűlés elé egy újabb, a mezőgazdasággal, az agrár-, valamint vidékfejlesztési támogatással kapcsolatos törvénymódosítás, amelynek több passzusa a most Alkotmánybíróság elé kerülő törvényen alapul.

Az Országgyűlés október 20-án 205 igen szavazattal, 163 ellenében és 5 tartózkodás mellett az ellenzék és a kormányoldal közötti parázs vita után fogadta el az új, egységes mezőgazdasági támogatási rendszernek, az SPS-nek a bevezetését.

Sólyom László köztársasági elnök hivatala szerdán közölte az MTI-vel, hogy Sólyom László a törvényt véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak.

Az államfő álláspontja szerint a támogatási jog önállósítása csökkenti a haszonbérbe adott termőföldek forgalomképességét és forgalmi értékét, hiszen a támogatási jog a termelőt, és nem a tulajdonost illeti. Sólyom László úgy látja, ez önmagában nem szükségszerűen alkotmányellenes, de a jogbiztonság megkövetelné, hogy a földtulajdonosok földjük haszonbérbe adásakor tisztában lehessenek annak következményeivel, és ennek megfelelően szerződjenek. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében megjegyezte, hogy a törvény ennek a követelménynek nem felel meg, hiszen múltbeli időponthoz köti a támogatási jogosultság egy részét, ami sérti a jogbiztonságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását