2023. december 10. - Judit

A reneszánsz díszítőművészet gyöngyszemei

A reneszánsz korának díszítőművészetét idézi fel a Néprajzi Múzeum péntektől látható kiállítása, amelyen eddig be nem mutatott tárgyak is szerepelnek.
2008. november 13. csütörtök 11:15 - Hírextra
Egyebek mellett félelmetes sárkányok, varázslatos egyszarvúak, ugró szarvasok, színpompás virágmintákkal díszített régi textilek, hímzések, kályhacsempék, ónedények és rajzok is megtekinthetők a Legendás lények, varázslatos virágok: a közkedvelt reneszánsz című kiállításon.
A motívumok világában történő kalandozáshoz festett bútorok, mennyezetkazetták, mázas kerámiák, szőttesek és hímzések adnak útmutatót, s olyan tárgyakat láthatnak most az érdeklődők, amelyek eddig a raktárban porosodtak - közölte Koltay Erika, az intézmény munkatársa az MTI-vel.

A 2009. szeptember 27-ig látogatható tárlat a Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményeiből válogat, elsősorban a reneszánsz eredetű mintakincs megismertetésére vállalkozik, a magyar anyag mellé tudatosan felsorakoztatva nemzetiségi tárgyakat, valamint a kutatásból eddig kimaradt köznépi recehímzéseket, ónedényeket, iratokat. A köznépi tárgyakon az is nyomon követhető, hogy a reneszánsznak tekinthető minták hogyan éltek tovább a 17-19. században. A tárlat a Reneszánsz 2008 programsorozat keretében valósul meg.

A kiállításhoz kapcsolódóan szombaton egész napos családi és gyermekprogramokkal várja a múzeum az érdeklődőket, Csodatár - Reneszánsz játszónap címmel. Az interaktív mesejátszóház, bábjáték és élő reneszánsz muzsika mellett zenés-mesés tárlatvezetés, kézműves foglalkozások és Lovász Irén premier előtti lemezbemutató koncertje várja az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását