2024. április 28. - Valéria

A családról kezdődött tudományos kongresszus

Több mint kétszáz szakember részvételével csütörtökön háromnapos konferencia kezdődött Gyulán A család volt, van és lesz címmel.
2008. november 13. csütörtök 17:55 - Hírextra
A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) XXXIII. Kongresszusán sokszínű program várja a résztvevőket - köztük védőnőket, orvosokat, pszichológusokat, demográfusokat, közgazdászokat, társadalomkutatókat, jogászokat - a középpontban a megelőzéssel - mondta el a megnyitó előtt a Szervező bizottság vezetője Párducz László az MTI-nek.

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának főorvosa kifejtette: a témakörök átfogják a párkapcsolatok és gyermekvállalási stratégiák változásának demográfiai, epidemiológiai és egészségügyi következményeit.

Az előadók kiemelten foglalkoznak a még mindig megoldatlan szexuális neveléssel, a fiatalokat nagyban érintő, szexuális úton terjedő fertőzések, megbetegedések megelőzési lehetőségeivel.

Cél egy közös jövőkép kialakítása a szexuális és reproduktív egészség területén. Ebben ugyanis a különböző, családvédelmi szakterületek közt nincs meg a megfelelő együttműködés. Mint a szakember hangsúlyozta: mindenki a saját területén végzi speciális programját, de nincs egység a felvilágosításról. Békés megyében például az országban elsőként a Tessedik Sámuel Főiskola egészségügyi szakos hallgatóival egy előadássorozatot indítottak, az általános iskolák felsőtagozatosainak és a középiskolás diákoknak. Ők ugyanis a fogamzásgátlás és a szexuális úton terjedő betegségek szempontjából kiemelt korosztály. Ebből készült egy kisfilmes tájékoztató sorozat is. A napirendben emellett külön helyet kapott a szexuális zaklatás és bántalmazás a családban.

A magyar előadókon kívül szerb és román szülész-nőgyógyász professzorok is beszámolnak saját tapasztalataikról, valamint az Európai Fogamzásgátlási Társaság magyar tagozata neves külföldi szakemberek meghívásával, megtartja évi rendes angol nyelvű ülését - tette hozzá a főorvos.

A MCSNTT - mely több mint ezer tagot számlál - a kongresszushoz kapcsolódva rajzpályázatot hirdetett gyermekek részére és fotópályázatot a fiataloknak. A pályaműveket az eseménynek helyt adó városháza dísztermében kiállítják, és értékelik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását