2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szlovákiának van szégyellnivalója

Robert Fico számon kéri Magyarországon a szélsőjobboldal térnyerését. Teszi mindezt úgy, hogy elmondja: ő már megfékezte a szlovák szélsőjobbot. Rajta kívül ezt senki sem látja így, s az még hagyján hogy mi nem így látjuk, de a Szlovák Testvériség sem, ak
2008. november 12. szerda 06:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Fazakas Szabolcs, az MSZP európai parlamenti képviselője a Hír TV kamerája előtt elmondta, hogy azzal, hogy Ján Slota, szlovák szélsőjobboldali pártvezér az Európai Unió intézményeihez fordul, csak jót tesz a helyzetnek, ugyanis így nem egy magyar panaszt kell a plénum elé vinni, hanem egy szlovákot.

A felvetés igaz, bár önmagában sokat mond az Európai Unió kisebbségpolitikájának hatékonyságáról az, hogy Slota pártja következmények nélkül lehet a szlovák kormány tagja. A lépés azonban talán segít feléleszteni az uniós intézményeket téli álmukból, már ami a kisebbségvédelmi mechanizmusok beindulását illeti. Fazakasnak ugyanis várhatóan igaza lesz, s Slota próbálkozásai visszafelé fognak elsülni (remélhetőleg), jelesül ráirányítják a figyelmet a szlovák szélsőjobboldali szervezetek, így például a Slovenská Pospolitost’ (SP) mai napig folyamatos ténykedésére.

Ugyan Fico azzal érvel, hogy beszüntette az SP-t, ezzel azonban van némi probléma. Az egyik az, hogy a Slovenská Pospolitost’ honlapja nem feltétlenül egy halott, tetszhalott, illetve még csak nem is egy kómás mozgalomról árulkodik. 2005-ben ugyan pártként betiltották a szélsőjobboldaliakat, viszont azóta is, köszönik szépen, jól vannak, nemzeti emléktúráznak, vagy éppen a nácikkal kollaboráló Josef Tisora emlékeznek. Ez még mindig a jobbik eset, a rosszabbik ugyanis az lenne, ha tömegével járnának úgy magyarok, mint ahogy Malina Hedvig járt.

Érdekes módon Ján Slota a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezére az egyik pártolója volt a Slovenská Pospolitos» - Národná Strana (Szlovák Testvériség – Nemzeti Párt) szétkergetésének. Azóta az SNS és az SP viszonya nem feltétlenül felhőtlen, olyannyira, hogy az SP többször felszólította az SNS híveit, hogy fordítsanak hátat Slota ügynöknek.

TTT

A szlovák szélsőjobb tehát továbbra is a tűrt kategóriába tartozik, sőt, gyakran van olyan érzése az embernek, hogy bizonyos állami támogatással is rendelkezik. Eléggé egyértelmű és átlátható volt a módszer, ahogy Malina Hedvig ügyében falaztak kormányzati szinten, olyan ugyanis a világon nem sok helyen fordul elő, hogy a belügyminiszter egy kék-zöld foltos, vérző lányra azt mondja, hogy saját magát  verte meg, illetve hogy az nem történt meg.

Ez azonban nem elszigetelt eset. Ma már látjuk, hogy a Dunaszerdahelyen elkövetett rendőrattak utasítóinak is ugyanúgy falaz a minisztérium és a rendőrség, ahogy a Malina Hedviget megverő szlovák szélsőségesnek falazott annak idején. A futballmeccsel kapcsolatosan a szlovák fél elkövette a lehető legnagyobb hibát: burkoltan, de felvállalta az atrocitás etnikai mivoltát. A rendőrség ugyanis meglehetősen határozottan emelte ki a tömegből a pozsonyi Slovan problémásan viselkedő szurkolóit is, így az, hogy elcsattant pár pofon a magyarok irányában, önmagában semmit nem jelentett volna. Azonban a rendfenntartók amúgy is érthetetlen támadása után csak olaj a tűzre, hogy a rendőrség mind a mai napig keni a felelősséget, s eléggé ködös, ennél fogva gyanús magyarázatokba bocsátkozik olyan okokról, melyek nem láthatóak a felvételeken…

Slovenská Pospolitost’

Persze a szélsőjobboldalnak való falazás nem új keletű, már Malina Hedvig esete előtt is volt rá példa. 2005-ben Komáromban vonult fel a szélsőjobboldali szervezet, azonban magyar ellentüntetők is kimentek elégedetlenségüknek hangot adni. A szeánsz vége az lett, hogy a magyar ellentüntetőket a rendőrök kergették szét, míg a szélsőségesek masíroztak tovább.

Matica Slovenská

Matica Slovenská
Az Osztrák-Magyar Monarchiában élő szlovákok vezető politikusai 1861-ben Túrócszentmártonban memorandumot bocsátottak ki, amelyben az alapvető kisebbségi jogok megadását követelték a szlovákság számára. Erre válaszul a osztrák császár, Ferenc József engedélyezte a szlovák nemzet és élet kedvelőinek létrehozását. Ennek eredményeként 1863. augusztus 4-én megalakult a Matica Slovenská. Példaképe volt a szerb Matica Srpska (1826-ban alapították) és a cseh Matice česká (1831-ben alapították).

Megalakítás után a tagság folyamatosan nőtt és a szervezet súlya is egyre nagyobb lett a magyarországi szlovákság köreiben. Összegyűjtötte a szlovák kultúráért tenni akaró aktivistákat. Támogatta az amatőr színjátszóköröket, a népi kultúrát, saját kiadásában jelentette meg a Letopisy (magyarul Krónika) című szlovák nyelvű tudományos folyóiratot, valamint a Matica keretein belül alakult meg a Szlovák Nemzeti Múzeum is.

1875. április 6-án kelt, 125. számú rendeletében Tisza Kálmán belügyminiszter beszüntette a Matica Slovenská működését.
Forrás: Wikipedia
A Matica Slovenská (MS) régi szervezet, ellentétben az 1995-ben bejegyzett SP-vel, sovinizmusa burkoltabb, de erőteljes. Duray Miklós 1997-ben felháborodottan vette tudomásul a MS jogi alapjainak meghatározását: „A parlament elfogadta a Matica Slovenská szlovák soviniszta szervezet különleges jogállását biztosító törvényt, ami bizonyos államigazgatási hatásköröket is biztosít a szervezetnek, beavatkozási lehetőséget az etnikai kapcsolatokba, és a nem szlovák nemzetiségű lakosság kulturális életébe, továbbá az iskolaügybe, és feljogosítja a szervezetet feladatának teljesítése érdekében további jogi személyek létrehozására. A Matica Slovenská jelenleg a kulturális tárca költségvetésének mintegy 5 százalék fölött rendelkezik (145 millió SK), ugyanakkor a lakosság több mint 10 százalékát kitevő magyarság a kultúrájára gyakorlatilag nem kap költségvetési támogatást – a kulturális tárca költségvetésének kb. 0,1 százaléka jut a magyar kultúrára” (Wikipedia).

A MS elkötelezett a szlovák kultúra védelmének, a szlovákság érdekképviseletének ügyében. Jozef Markuš az MS vezetőjének egy cikke szerint „az időben a szlovák nemzetet, államiságot képviselő szervezet válságba került az államhatalom magas polcain lévő ismert személyek igazságtalan tevékenysége folytán, melynek célja a Matica Slovenská szerepének, súlyának leértékelése volt. Mi lehetett ennek az oka? A következménye viszont nem lehet kérdéses: a szlovákság, a szlovák haza, a szlovák kultúra a szlovák nyelv pusztulása” (Kisebbségkutatás, 2005/1.).

Békesség

Amikor a látens és kevésbé látens sovinizmus gyakorlatilag kormányzati szerepet vállal Szlovákiában nem csak a felvidéki magyarokat, de az odautazó turistákat is terrorizálva, akkor Magyarországnak ügyesnek kell lennie a kezelésben. Göncz Kinga eddig nem váltotta be a reményeket, amelyeket pszichológusi, ebből kifolyólag konfliktuskezelői képességeihez fűztek kinevezésekor. Magyarország legnagyobb problémája jelenleg nem a Fico, Slota és Fodor Gábor által kárhoztatott Magyar Gárda.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását