2024. május 16. - Mózes, Botond

Sűrűn változnak az utcanevek

A szerb fővárosnak meglehetősen hányatott sorsa volt, ami abban is megmutatkozik, hogy a belgrádiaknak szinte folyamatosan tanulniuk kell a sűrűn változó utcaneveket - a 2000 óta eltelt mintegy nyolc évben például Belgrád 7949 utcájából 1015 kapott új nev
2008. november 12. szerda 14:50 - Hírextra
"Átkeresztelkedés" szempontjából kétségtelenül a belvárosi Decanska a csúcstartó, amelyet eddig hatszor neveztek el, s a jelenlegi nevét már harmadszor viseli. Különösen tiszteletre méltó ez a rekord, ha figyelembe vesszük, hogy a belgrádi utcák túlnyomó többsége csak a város török uralom alóli felszabadulása után öt évvel, 1872-ben kapta meg első hivatalos nevét.

Mindössze 29 azoknak a száma, amelyek máig megtartották 136 évvel ezelőtt kapott nevüket. Az első névváltoztatás már 1896-ban megtörtént, de az ideológiai indíttatású átnevezések csak 1903-ban kezdődtek, amikor az Obrenovic uralkodói dinasztiát felváltották a Karadjordjevicek.

I. Péter király azonban nagyvonalú volt: úgy rendelkezett, hogy Obrenovic Milos és Obrenovic Mihály uralkodó hercegek utcái maradjanak meg. Mihály herceg így rekorderré válhatott, mivel róla már 138 éve, az első hivatalos névadási hullámot megelőzően elneveztek egy utcát, amely mára Belgrád egyik legfontosabb sugárútjává vált.

Aztán jött a II. világháború, a Joszip Broz Tito vezette partizánok győztes háborúja, s a királyság megszűnése, amely elindította az újabb átnevezési hullámot. Tito természetesen Belgrád minden városrészében utcát kapott, s bár a rendszerváltásnak ő volt a legnagyobb vesztese, még mindig négy utca - belgrádi szokás szerint kék alapon fehér betűs - névtábláin olvasható a neve.
És a változtatásoknak még nincs végük. Hamarosan ötven belgrádi utca kap új nevet, mert a városigazgatás úgy döntött, hogy igyekszik csökkenteni a névismétlődések számát, könnyítendő ezzel a postások dolgát, akiket sokszor embert próbáló feladat elé állít az irányítószámmal nem, csak utca- és házszámmegjelöléssel ellátott belgrádi levelek kézbesítése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását