2024. április 29. - Péter

Kezdődik a felújítás

Elhárult az utolsó jogi akadály is a kolozsvári Mátyás-szobor fölújítása elől, mert szerdán Budapesten aláírták a román-magyar szerződést a munkálatok közös finanszírozásáról. Az okmányt Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtit
2008. november 12. szerda 15:21 - Hírextra
A szerződés szerint a magyar kulturális kormányzat és Kolozsvár önkormányzata fele-fele arányban állja a költségeket, a teljes összeg 800 ezer euró (mintegy 200 millió forint).

Schneider Márta elmondta: két éve született a gondolat, hogy restaurálják a kolozsvári műemléket, s ezt a magyar kormány támogatta. Egy éve el is határozták, hogy a helyreállítást közös finanszírozásban valósítják meg.

László Attila az MTI kérdésére elmondta: úgy tervezték, hogy a legutóbbi szegedi magyar-román kormányülésen írják alá a megállapodást, de hosszú vita bontakozott ki szeptember közepén Kolozsvár és az illetékes román minisztérium között arról, hogy kinek a tulajdona a szoborcsoport. Végül jogászok eldöntötték, hogy a városé. Azt tervezik, hogy 2009. június 30-ig befejezik a felújítást, amelyben a magyar félnek is van dolga.

Schneider Márta az MTI-nek arról számolt be, hogy részt vesznek a közbeszerzési eljárásban, a bíráló bizottságban fele-fele arányban ülnek magyar és román szakemberek. A Fadrusz János alkotta Mátyás-szoborcsoport renoválását Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, román részről pedig Virgil Pop egyetemi tanár, a területi műemlékvédelmi bizottság titkára felügyeli.

Kolozsvár alpolgármestere mindehhez hozzátette, hogy a város terveiben szerepel a főtér és a történelmi városmagban lévő épületek homlokzatának rendbetétele és a műemlékek díszkivilágítása.
Hiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője a Reneszánsz Év megnyitásakor jelentette be, hogy az évad költségvetéséből 100 millió forintot fordítanak Fadrusz János Kolozsvárott található Mátyás király szobrának renoválására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását