2024. május 17. - Paszkál

Hétvégén ünnepel az SZDSZ

Szombaton kiállítással és filmvetítéssel egybekötött rendezvényen, Újpesten ünnepli huszadik születésnapját az SZDSZ.
2008. november 12. szerda 18:03 - Hírextra
A Fényes buli elnevezésű rendezvényre meghívót kaptak a párt volt elnökei is, de Horn Gábor ügyvivő az MTI-nek hangsúlyozta, hogy nem a betöltött funkciók alapján hívták meg a vendégeket. Mint mondta, Göncz Árpádtól kezdve a vidéki szervezetek tagjaiig mindazokat várják, akikre az elmúlt húsz évben az SZDSZ támaszkodhatott.

A rendezvénynek helyt adó újpesti WAX Kultúrgyárban (volt MEO) a program már csütörtökön elkezdődik, amikor Radnóti Sándor esztéta megnyitja az ünnepséghez kapcsoló kortárs képzőművészeti kiállítást.

Horn Gábor elmondása szerint a szombati rendezvényen vetítik le a párt elmúlt húsz évét bemutató filmet, és a résztvevők megkapják a húsz év érdekes pillanatait megörökítő albumot.
A születésnapi ünnepségen adják át első alkalommal a Liberális ember elnevezésű díjat. Az ügyvivő közölte, hogy a díjat húsz évenként osztják majd ki.

Az Szabad Demokraták Szövetségét az 1980-as évek elejétől szerveződő demokratikus ellenzék egy csoportja, a Szabad Kezdeményezések Hálózatának tagjai 1988. november 13-án alapították, Budapesten. Az elfogadott Elvi Nyilatkozat szerint a párt a szabadság és a szolidaritás pártja. Az SZDSZ programját 1989. április 16-án fogadta el a párt első közgyűlése.

A pártot 1990. január 18-án jegyezték be a Fővárosi Bíróságon.1990. február 23-tól Kis János, az SZDSZ ügyvivője megbízott elnökként koordinálta a párt vezető szerveit, tisztségében az 1990 áprilisi rendkívüli közgyűlés erősítette meg.

Az 1990-es parlamenti választásokon az SZDSZ 92 mandátumával a második párt és a legnagyobb ellenzéki párt lett a 386-tagú parlamentben. A frakció vezetőjének április 17-én Tölgyessy Pétert választották meg. Őt 1990. október 15-én Pető Iván váltotta fel tisztségében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását