2024. április 29. - Péter

Elfogyott az influenza elleni oltás

Decemberre elfogyhat az 1,3 millió adag influenza elleni védőoltás, amelyet térítésmentesen biztosítanak 60 év felettieknek és krónikus betegségben szenvedő felnőtteknek; több körzetben már most hiány van, a készletet régión belüli átcsoportosításokkal ig
2008. november 12. szerda 14:37 - Hírextra
Szolnoki István tájékoztatása szerint ha az átcsoportosításokon túl továbbra is lesz kereslet az oltóanyagra, akkor megvizsgálják a régiók közötti átcsoportosítás lehetőségét is, de ezt nem szorgalmazzák. Indoklásként elmondta: bár az oltás önkéntes és arra senki nem kötelezhető, szeretnék elérni, hogy az ország valamennyi részén közel azonos arányú legyen az oltottak száma.

A hiányt pótlólagos rendeléssel is fedeznék, de ez várhatóan már nem lesz nagy mennyiségű. Hozzátette: főleg a Dunántúlon és a nyugat-magyarországi régióban oltatták be magukat az emberek. A készleteket kiadták, több körzetben már elfogyott az oltóanyag, de az országban olyan körzet is van, ahol még a készlet felénél tartanak - közölte.

Mint mondta, azoknak is megpróbálnak elkülöníteni egy kisebb mennyiséget, akik a napokban töltik be a 60. életévüket és csak akkortól válnak jogosulttá a térítésmentes oltóanyagra.

Arra a kérdésre, mit tehet az, aki jogosult lenne a térítésmentes oltásra, de nem tudják neki azt biztosítani, azt válaszolta: egy-két héten belül eldől, hogy az átcsoportosítások révén az adott körzetbe jut-e oltóanyag. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy aki mindenképpen most akarja beoltatni magát, az receptre felírathatja a vakcinát, az oltóanyag már ezer forinttól kapható a patikában.

Az idén nem volt cél, hogy megemeljék az 1,3 millió adagos keretet, mert az előző évek tapasztalata alapján mindig maradt oltóanyag, amit azután meg kellett semmisíteni - mondta Szolnoki István.

Szólt arról is, hogy a WHO 2006-os ajánlása szerint a 65 év feletti lakosság oltottságát 2010-re 75 százalékra kell növelni. Nálunk ez az arány tavaly a 35 százalékot se érte el. Az idén 40 százalékkal számol a tiszti főorvosi hivatal, de pontos adatok csak december közepére várhatóak. Az 1,3 millió adagos keretet a fokozott igényekre tekintettel a következő négy-öt évben fokozatosan emelnék meg, egyúttal bővítenék a térítésmentes oltásra jogosultak körét. Jelenleg mintegy négymillióan tartoznak a rizikócsoportba.

A főosztályvezető-helyettes a kampányuk sikerének tulajdonítja, hogy idén nem csak a térítésmentes, hanem a térítéses oltás iránt is nőtt a kereslet. Hangsúlyozta: nem csak a rizikócsoportba tartozóknak ajánlott a védőoltás, hanem a munkaképeseknek is, akik így amellett, hogy nem esnek ki a munkából, nem is fertőzik meg a vírussal a veszélyeztetett idősebb korosztályt.

Arra a kérdésre, hogy az embereknek mikor érdemes beoltatniuk magukat, Szolnoki István azt mondta: minél előbb, mivel a védettség 10-14 nap alatt alakul ki.

Hangsúlyozta: minden évben kisebb-nagyobb járvány tapasztalható, néhány európai országban is izolálták már azokat a törzseket, amelyekre számítanak a szakemberek, így egy-két héten vagy hónapon belül várhatóan Magyarországot is eléri a vírus.

A Somogy megyei ÁNTSZ szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében elfogyott az oltóanyagkészlet - ez 43 ezer adagot jelent -, ezért újrarendelnek. A regionális tisztiorvosi szolgálat több mint háromezer adag oltóanyagra nyújtott be (a régióra vonatkozóan) pótigényt, a vakcina néhány héten belül megérkezik.

Hajdú-Bihar megyében eddig 61 ezer adag oltóanyagot használtak fel a háziorvosok, van olyan körzeti rendelő, ahol már elfogyott a szérum - mondta Kohut Zsuzsa, az ÁNTSZ megyei szervezetének epidemiológusa a Hajdú-bihari Naplónak. A főorvos közlése szerint minimális tartalékok még vannak, de ígéretet kaptak arra, hogy érkezik még oltóanyag - olvasható a lap szerdai számában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását