2024. április 29. - Péter

Hatalmas visszaesés az építőiparban

Átlagosan 5-40 százalékkal csökkent az építőipari vállalatok teljesítménye egy év alatt - közölte saját felmérése alapján az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.
2009. augusztus 3. hétfő 16:17 - HírExtra
Az ÉVOSZ közleményében kiemelte, az átlagos kapacitás-lekötöttség éves szinten 50-70 százalékos lehet az idén, ugyanakkor azon cégek, amelyek fő tevékenységi területe a lakásépítés, ennél kisebb aránnyal is számolhatnak. A szövetség szerint az áfa-emelést a lakáspiacon nem lehet érvényesíteni, ugyanakkor a hitelezési nehézségek miatt jelentős visszaesés tapasztalható a megrendelés állománynál. Ráadásul a közvetlen piaci értékesítésű lakások közül sokat még nem tudtak eladni, ami pénzügyi, gazdálkodási nehézségeket okoz.

Az ÉVOSZ szerint a rendelésállománynak az év hátralévő részében 35 százalékkal kellene növekednie ahhoz, hogy az ágazat teljesítményének csökkenése 2009 év végén megálljon. Erre azonban nem lehet számítani a közlemény szerint.

Az ÉVOSZ közölte: a magánberuházások a gazdasági válság következtében csaknem megszűntek, de az állami, önkormányzati beruházások mértéke is jelentősen csökkent. Három éve 1.100 milliárd forint volt a közmegrendelés, míg a cégektől kapott adatok alapján az idei évre ez 900 milliárd forintra prognosztizálható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását