2024. április 20. - Tivadar

A rocktörténet legnagyobb énekese

Aretha Franklin a rockkorszak legnagyobb énekese, megelőzve Ray Charlest és Elvis Presleyt - tűnik ki a Rolling Stone zenei magazin által kezdeményezett szavazás eredményéből. A soul királynőjét ezúttal a szakma és a zenei sajtó képviselői kiáltották ki a
2008. november 12. szerda 11:46 - Hírextra
A 66 esztendős Aretha Franklin eddigi életútja bővelkedett szakmai sikerekben, díjakban. Csupán Grammy-díjból 19-et kapott, a legrangosabb zenei trófea életműdíjasa volt az elmúlt negyven évben, s természetesen elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé, valamint a hírességek brit csarnokába.

Az idén megkapta az év zenésze elismerést a MusiCares alapítványtól. Ezt a díjat olyan zenészek, előadók kapják, akik zenéjükkel jelentős mértékben hozzájárultak az emberiség problémáinak megoldásához. Csupán a Billboard rhythm and blues listáján húsz dala volt első helyezett.

Az énekesnőt számos filmben lehetett látni, például a Magyarországon is sikert aratott Blues Brothers két részében. Leghíresebb dalai közül is kiemelkedik a Respect, a Chains of Fool és az I Knew You Were Waiting for Me.

Aretha Franklin ma is aktív, több mint ötven sorlemeze és számos válogatása után idén karácsonyi lemezzel jelentkezik. A napokban piacra kerülő új korongon olyan híres ünnepi dalok hallhatók, mint a Silent Night és az Ave Maria.

Ami a Rolling Stone listáját illeti, Franklin után közvetlenül Ray Charles, a soul és rhythm and blues egyik legnagyobb előadója, a harmadik helyen a Király, Elvis Presley szerepel. A 4. helyre Sam Cooke, a soul egyik korai sztárja, míg az ötödikre John Lennon került.

Az eredményt összesen 179 zenész, producer, s egyéb zenei szakember, bennfentes voksa alapján állították össze az egyik legnépszerűbb zenei magazin munkatársai - hozzáadva természetesen saját véleményüket is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását