2024. május 2. - Zsigmond

A magyar katolikus egyház tevékenység irányadó lehet

A magyar katolikus egyház tevékenysége irányadó lehet a katolikus-zsidó párbeszéd szempontjából - erről David Rosen rabbi, a Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottságának elnöke, a Budapesten ülésező Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottsá
2008. november 12. szerda 10:43 - Hírextra
"Azt hiszem nagyon szerencsések vagyunk, hiszen a (magyar) katolikus egyház élén egy olyan kiváló vezető áll, mint amilyen Erdő Péter bíboros. A zsidó közösség kitüntette őt azért a tevékenységéért, amellyel életben tartja a holokauszt emlékezetét és tanulságait" - mondta a rabbi.

Hangot adott azon álláspontjának, hogy "a magyar helyi egyház irányadó lehet a katolikus-zsidó párbeszéd számára". Hozzátette: rendkívülinek tartja, hogy a Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának (ILC) XX. konferenciájára "egy olyan országban kerül sor, ahol a zsidó közösség felét kiirtották a Soá idején".

"A múlt tanulsága, hogy soha nem nézhetjük szótlanul az antiszemitizmust, az előítéletek vagy az ellenségeskedés semmilyen formáját" - hangsúlyozta a kedd este elhangzott interjúban David Rosen.

Az ILC-t az Apostoli Szentszék zsidósággal való kapcsolatokért felelős bizottsága és a Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottsága 1970 végén hívta életre; a szervezet 1971-ben, Párizsban tartotta első ülését. A szerdán záruló, háromnapos budapesti konferencián tucatnyi államból mintegy hetven meghívott vesz részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását