2024. április 27. - Zita

Kemény telük lesz a szecsuáni pandáknak

Ezen a télen a szokásosnál több óriáspanda betegedhet meg Kínában a májusi szecsuani (Sichuan) földrengésben megsemmisült élőhelyek és a táplálék hiánya miatt - vélik szakértők.
2008. november 11. kedd 13:45 - Hírextra
A pandakutató és -tenyésztő központok is nagy kihívás elé néznek, mivel több vadon élő állatot kell befogadniuk - mondta Csang Kuj-csüan (Zhang Guiquan), a Volung (Wolong) Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

A 2500 és 3200 méteres magasságban élő óriáspandák élelem után kutatva vándorolnak az alacsonyabban fekvő területekre, mikor a fő táplálékukat, a bambuszt hó takarja. A nagyon éhes vagy beteg pandák - segítséget remélve - még az emberhez sem félnek odamenni - hangsúlyozta Csang.

Az igazgatóhelyettes szerint Szecsuan tartományban december és március között általában 4-5, vadon élő panda merészkedik az emberek közelébe. Idén azonban néhány egyed már októberben lejött a hegyekből, és ez arra utal, hogy a telet a szokottnál rosszabb körülmények között kell átvészelniük - mondta Csang, hozzátéve, hogy ennek fő oka a táplálék hiánya lehet.
A Richter-skála szerinti 8-as erősségű földmozgás által leginkább érintett területeken, Volungban és Csingcsuan (Qingchuan) járásban október végén már két vadon élő pandát találtak a helyi földművesek.

A legtöbb panda, amelybe a lakosok belebotlanak, alultápláltságban és vérszegénységben szenved, néhány egyednek azonban más betegsége is van - közölte Tang Csun-hsziang (Tang Chunxiang), a Jaani (Ya'an) Pandakutató Központ főállatorvosa.

A jaani kutatóközpont a volungi rezervátumtól összesen 53 pandát fogadott be, amelyek ismeretlen baktériumokat hordozhatnak, vagy fertőző betegségben szenvedhetnek, és ezek a fogságban élő példányokat is veszélyeztethetik. "A vadonból befogadott állatokat egyszemélyes ketrecekben kell elhelyeznünk, hogy elkülönítsük őket a saját pandáinktól" - magyarázta a főállatorvos.

A földrengés óta a központban nevelt pandáktól 13 bocs született. Jóllehet már 26 pandát szállítottak át más területekre, többek között Pekingbe, Fucsienbe (Fujian) és Jünnanba (Yunnan), még így is 62 példányról kell gondoskodni. Az élelem elegendő, viszont a felnőtt pandák magányosan szeretnek élni, ezért szükség lenne több menedékre.

A központnak korábban 18 pandaháza volt, a földrengés után további 18 átmeneti menedéket építettek, valamint 20 állandó lakhely még az év vége előtt elkészül. Csang Kuj-csüan úgy véli, hogy még további beteg pandák fogadására kell felkészülniük.

A volungi rezervátumban, amely Kína legnagyobb, pandák számára létrehozott természetvédelmi területe, egy állat elpusztult, valamint egy eltűnt az erős földrengés után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását