2024. május 2. - Zsigmond

Pécs a második legélhetőbb város a világon

Pécs második lett, Eger bronzminősítést kapott az élhető városok világversenyének (LivCom Awards) hétfőn, a kínai Tungkuanban (Dongguan) zárult döntőjében - tájékoztatta a pécsi önkormányzat szóvivője az MTI-t.
2008. november 10. hétfő 18:40 - Hírextra
Pánics György elmondta: az Egységes település díjáért a 75-200 ezer lelkes városok között indult baranyai megyeszékhely az angliai Broadland mögött végzett a második helyen. A 20-75 ezer lélekszámú városok között nevezett Eger nem került az első háromba, de kiváló bemutatkozását bronzminősítéssel jutalmazták.

Pécsnek egy, Egernek két pályázata is a legjobbak között volt, a hevesi megyeszékhely az Egységes település kategória bronz minősítése mellett - mint azt Urbán Éva a pályázat egri gazdája az MTI-nek elmondta - a 10 ezer fontos ösztöndíjat is elnyerte egy borászati park kialakítására.

A LivCom Awards versenyt évente, öt népességkategóriában hirdetik meg. Célja, hogy a világ városaiban bátorítsa a legjobb gyakorlatot, újítást és irányítást a fenntartható közösség és az életminőség javítása érdekében. Az idén 280 pályázat érkezett és félszáz város jutott a döntőbe.

A november 6. és 10. között megrendezett finálé résztvevői prezentációkkal mutatkoztak be, és ismertették pályázataikat a környezetvédelmi, valamint tájmenedzselési szakemberekből, urbanistákból álló nemzetközi zsűri előtt. A bírálati szempontok között kiemelten szerepelt a tájfejlesztés, az örökségápolás, a környezetérzékenység, a helyi közösségek fejlesztése, az egészséges életmód és a jövő tudatos tervezése.

Pécs az Egységes település díjáért a történelmi belvárost, a Mecsek természeti, kulturális látnivalóival összekötő útvonalakat, a Jakab-hegy nevezetességeit és természeti környezetét, valamint a Tettyét és a Havihegyet mutatta be. E városrészek a pécsiek kedvelt kirándulóhelyei, a hasznos, egészséges és tartalmas szabadidő elöltésének fejleszteni kívánt célpontjai.

Eger a város egységére koncentrált, történelmi belvárosának rekonstrukcióját, az önkormányzat és a civil szervezetek közötti jó kapcsolatot, a gazdag kulturális életet, az egészséges életmódhoz és a borkultúrához köthető szolgáltatásait hangsúlyozta.

Pécs tavaly már indult a versenyen, akkor bronzminősítést kapott az ókeresztény emlékhelyek köré szervezett világörökségi zóna létrehozásáról, komplex revitalizációs programjának végrehajtásáról szóló pályázatáért.

Az egri pályázatttal kapcsolatban ugyanakkor Urbán Éva azt hangsúlyozta, hogy a Borászati Park megvalósítása az Egri Borbarát Hölgyek kezdeményezése alapján került be a pályázati anyagba.
Kiemelte, hogy a 20 és 75 ezer lélekszámú városok mezőnyében Eger úgy nyerte el a bronz minősítést, hogy először adott be pályázatot, miközben 7 korábban is pályázó város semmilyen elismerésben nem részesült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását