2024. május 5. - Györgyi

Hétfőn döntenek az új adóról

Az MSZP szerint lesz elegendő többsége a Robin Hoodnak a hétfői záró szavazáson az Országgyűlésben, a többi parlamenti párt azonban azt jelezte előre, hogy nemmel voksol majd.
2008. november 10. hétfő 07:29 - Hírextra
Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára vasárnap az MTI-nek elmondta: joggal reménykedhet az MSZP a törvény elfogadásában, hiszen a parlament többsége hétfőn elutasította azt az SZDSZ-es módosító indítványt, hogy a törvényből vegyék ki a Robin Hood-adóról szóló fejezetet.

Szerinte azért is reményteljes a törvény elfogadása, mert elutasítása esetén nem csak az adó bevezetése bukik el, hanem a távfűtéses lakásban élőket érintő egyéb kedvező rendelkezések is, ilyen többek között az ármegállapítás nyilvánosságáról szóló rész is. Hozzátetette: a Robin Hood-adóból jövőre a tervek szerint 30 milliárd forint folyik be, s ha megszületik a törvény, akkor ezt "át kell vezetni" a jövő évi büdzsé bevételi oldalára is. A forrást csak a távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni.

Szanyi Tibor, az MSZP távhőmunkacsoportjának vezetője szerint is megszületik a törvény. A szocialista politikus az MTI-nek elmondta: a kisebbségi kormány fontos javaslatait elfogadta eddig is a parlamenti többség, akár az SZDSZ-szel, akár anélkül, most is ez történik majd.
Ezzel szemben az SZDSZ és az MDF is úgy nyilatkozott, nemmel szavaznak majd, a Fidesz és a KDNP hasonló álláspontja pedig a kezdetektől ismert.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek elmondta: a liberálisok nemmel szavaznak erre az "abszurd" előterjesztésre a hétfői voksoláson.

Hasonlóan nyilatkozott az MTI-nek vasárnap Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, aki határozottan állította, hogy nemmel szavaznak majd.

A Fidesz és a KDNP többször is jelezte, a Robin Hood-adó bevezetése helyett azt tartanák jó megoldásnak, ha 20-ról 5 százalékra csökkentenék a távhő áfáját.

Gyurcsány Ferenc szeptember 15-én, évadnyitó parlamenti beszédében jelentette be, hogy Robin Hood-adóra van szükség, az energiacégektől kellene támogatást kérni a távhő-kompenzációra. A javaslatot egy héttel később be is nyújtotta a kabinet az Országgyűlésnek. Eszerint az energiatermelőknek és -kereskedőknek nyolcszázalékos jövedelemadót kellene fizetniük jövőre, amelyből a kormány évi 30 milliárd forint bevételt vár.

Az Országgyűlés hétfő elutasította azt az SZDSZ-es módosító indítványt, amely a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényből elhagyta volna a jövőre bevezetendő Robin Hood-adót. A Ház ugyanakkor nagy többséggel elfogadta azt a szocialista indítványt, amely leszűkíti az eredeti javaslat adófizetői körét a nagy energiaellátó és -kereskedő cégekre.

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat elfogadásához a jelenlévő képviselők felének igen szavazatára van szükség. Jelenleg 383 aktív képviselő tud részt venni egy-egy ülésen, az MSZP 189 biztos igen szavazatra számíthat, ha mindenki jelen lesz, akkor még három szavazatra lenne szüksége. Az esetek többségében azonban ritkán fordul elő, hogy minden aktív képviselő az ülésteremben tartózkodik.

A kormány egy szeptember végi rendeltével október 1-jétől bevezette az új távhő-támogatási rendszert, amely a novemberi számlákban jelenik meg először. A távhő-támogatási rendszert idén még finanszírozza a költségvetés, jövőre azonban már a Robin Hood-adóból befolyt bevételből fizetnék.

Az új támogatási rendszerben minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. Ezek októbertől havonta 1150 forintos kompenzációt kapnak, de csak a fűtési szezon hat hónapjára. E csoporton kívül négy kategóriát határoz meg a kormányrendelet. Az ide tartozók nem előre meghatározott, hanem fogyasztás alapú támogatásban részesülnek majd. A legszegényebbek - ahol a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a 57 ezer forintot - gigajoule-onként 2184 forintot kapnak. Ez az összeg kategóriánként arányosan csökken az öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását