2024. május 5. - Györgyi

Sötéten látja Magyarország jövőjét a JP Morgan

A JP Morgan elemzői csapata drámai kilátásokat vázol a feltörekvő európai országok számára, és komoly mértékben rontotta a térség országainak "növekedésére" adott előrejelzéseit.
2008. november 10. hétfő 07:25 - Hírextra
Az amerikai lakosság nagyon komoly nettó megtakarítóvá válása, a bankok jelentősen visszafogott hitelezési aktivitása és a vállalatok visszafogott, illetve elhalasztott beruházásai és kiadáscsökkentési együttesen oda vezetnek, hogy globális szinten 2009-ben a GDP-változás közelebb lehet a -1 százalékhoz, mint a nullához - jósolja friss részletes feltörekvő piaci elemzésében a JP Morgan.

Az amerikai bank elemzői csapata emiatt drámai kilátásokat vázol a feltörekvő európai országok számára is, és komoly mértékben rontotta a térség országainak "növekedésére" adott előrejelzéseit. Meglátásuk szerint a feltörekvő európai régióban messze a legrosszabb teljesítményt Magyarország nyújthatja jövőre a GDP-alakulás tekintetében.

Legalább 2 százalékos GDP-csökkenéssel számol 2009-re Magyarország tekintetében éves átlagban a JP Morgan elemzői csapata két főbb ok miatt. Egyrészt úgy látják, hogy a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag komoly költségvetési szigorítást jelent (nem tudjuk állami költekezéssel enyhíteni a recessziót), másrészt eközben a főbb nyugat-európai kereskedelmi partnereink is recesszióba süllyednek.

A JP Morgan szerint a Magyar Nemzeti Bank idén már nem csökkenti irányadó 11.50 százalékon álló kamatlábát, az első mérséklés 2009. első negyedévében jöhet és negyedévente 25 bázispontos monetáris enyhítés a londoni elemzők alapforgatókönyve. Úgy látják, hogy az MNB kissé toleránsabb lehet a forint gyengülése témájában, mivel egy akár 280-285 forint körüli euróárfolyam sem lenne nagyon kedvezőtlen inflációs szempontból (alacsony olajárak mellett) és még a devizahitelesek terhei sem emelkednének drámai mértékben.

A térség országait tekintve nemcsak Magyarország, hanem Csehország és Ukrajna esetében is recessziót jósol (1-1 százalék) alapforgatókönyvében a JP Morgan, de a többi ország sem büszkélkedhet majd érdemi növekedéssel.

A románok 0,5 százalékkal, a lengyelek és a törökök mindössze 1,5-1,5 százalékkal bővülhetnek, míg az oroszok 2,5 százalék körüli növekedést mutathatnak fel. Az amerikai bank szakértői azzal számolnak, hogy Lengyelország és Magyarország 2013-2014-ben, míg Csehország és Románia 2014-2015-ben léphet be az euróövezetbe.

A JP Morgan szakértői azt is jósolják, hogy a fellendülés nem fog gyorsan jönni a világgazdaságban, még 2010-ben is csak 1 százalék alatti növekedést prognosztizálnak.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását