2024. május 21. - Konstantin

Több milliárd éves gyökerek

Francia kutatók meghatározták egy olyan bakteriális fehérjeanyag térbeli atomstruktúráját, amely közel áll annak a receptornak a felépítéséhez, amelyen keresztül a nikotin kifejti a hatását az agyban. Ez a kutatás hozzájárulhat a nikotinfüggőség elleni kü
2008. november 10. hétfő 07:36 - Hírextra
A nikotinreceptor e megfelelője, amelyet egy baktériumban fedeztek fel, "egy olyan közös őstől ered, amely 1-3 milliárd éve létezett" - közölte Pierre-Jean Corringer, a CNRS francia tudományos központ kutatója.

A tudós elmagyarázta, hogy az emberi nikotinreceptor háromdimenziós felépítését igen nehéz felderíteni, ezért választották erre a célra a baktériumfehérjét, amely ugyan nem tölti be ugyanazt a funkciót, de a struktúra szempontjából közel áll az emberi molekulához.

2008 elején már sikerült kideríteni az emberi nikotinreceptor térbeli, háromdimenziós struktúráját, de "inaktív" állapotban, működésének megértéséhez az aktív állapot reprodukálására lenne szükség.

Most a Pasteur intézet és a CNRS tudósai egy aktív protein struktúráját állapították meg. A felfedezés elősegítheti a nikotinreceptor működésének jobb megértését és így hozzájárulhat a nikotinfüggőség gyógyszeres kezelésének új módszereihez.

A dohányban főleg a nikotin okozza a függőség kialakulását, megváltoztatja ugyanis a vágyakat, az élvezeteket és az érzéseket kezelő "jutalmazási rendszert" az emberi szervezetben. Úgy működik, hogy rárakódik az idegeken az úgynevezett nikotinreceptorokra - ezek egyfajta zárként működnek, amelyeknek a nikotin a "kulcsa".

A Corringer és Marc Delarue által irányított kutatásról a brit Nature folyóirat számolt be online kiadásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását