2024. június 16. - Jusztin

MSZP: a Fidesz kettős játékot játszik

Kettős beszéd és kettős játék jellemzi a Fidesz által benyújtott költségvetési módosító indítványokat - jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján az MSZP frakcióvezető-helyettese.
2009. október 20. kedd 20:12 - HírExtra
Kovács Tibor példaként azt mondta, hogy Orbán Viktor korábban arról beszélt, ha kormányra kerülnek, visszavonják a büdzsét. A képviselő feltette a kérdést, hogy akkor miért nyújtottak be ahhoz 1.350 módosító indítványt.

A politikus felhívta arra a figyelmet arra, hogy a Fidesz 200 milliárd forintot csoportosítana át a versenyképesség javítására, amelynek fedezetét abban látja, hogy kormányra kerülése esetén csökkennének a kamatkiadások. Véleménye szerint ehhez egyik pillanatról a másikra másfél százalékra kellene mérsékelni a jegybanki alapkamatot.

Megjegyezte, hogy az ellenzéki párt ezen túlmenően 450 milliárd forintra nyújtott be módosító javaslatokat forrás megjelölése nélkül. Azt mondta, hogy korábban Varga Mihály és Orbán Viktor is bírálta a költségvetési hiányt és az államadósság magas szintjét, most viszont úgy tűnik, hogy szerintük nem kell tartani a hiánycélt.

A szocialista képviselő tételesen említett néhány fideszes módosító javaslatot. Többek között kiemelte, hogy Nyitrai Zsolt 53 millió forintot csoportosítana át a nyugdíjbiztosítási alapból Heves város műjégpályájának építésére. Elmondta azt is, hogy Czira Szabolcs a foglalkoztatási alapból 473 millió forintot vonna el kerékpárutakra, míg Kerényi János a nyugdíjbiztosítási alap dologi kiadásaiból venne el 1,2 milliárd forintot Kiskunfélegyháza városközpontjának rehabilitációjára.

Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a fideszes képviselők módosító csomagja egy hecckampányt szolgál, amellyel megnehezítik az Országgyűlés hivatalának működését, miközben azt a látszatot kívánják kelteni, hogy érzékenyek a választókerületük problémáira.

A keddi költségvetési vita kapcsán Kovács Tibor megfogalmazta az MSZP álláspontját is. Emlékeztetett arra, hogy az nehezen indult, mert az előre szólásra jelentkező ellenzéki képviselők az első fél-háromnegyed órában nem voltak jelen. Hozzátette, hogy a Fidesz vezető politikusai közül senki nem vett részt a vitában.

Az MSZP képviselői által benyújtott vagy benyújtani kívánt módosító indítványokat három csoportba sorolta. Az elsőben említette a gyermekétkeztetési normatívát, a művészeti és két tannyelvű oktatásra szánt összegeket, a roma oktatási alap feltöltését és az Út a munkához programot. A másodikba sorolta a kormány és különböző szervezetek megegyezése alapján született módosítókat, amelyek képviseletét az MSZP vállalta.

Többek között a fogyatékkal élők érdekképviseleti szerveivel, illetve a kórházakkal készített megállapodásokat emelte ki. A harmadik csoportban a távhőáfa szabályozásáról és a megújuló energiaforrásokról beszélt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását