2024. május 8. - Mihály

Bologna szeminárium: a felsőoktatás kérdései

Szociális kérdések, többek között a felsőoktatási intézmények esélyteremtő törekvései, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásának lehetőségei, ösztöndíjkérdések és akadálymentesítés szerepel a magyar fővárosban hétfőn kezdődött kétnapos Bologna-szemin
2008. november 10. hétfő 14:23 - Hírextra
Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 országból érkezett mintegy 120 résztvevő három munkacsoportban vizsgálja a hallgatóközpontú oktatás megvalósításának lehetőségeit, az egyes országok gyakorlatát.

Kiemelt figyelmet szentelnek Írország nemrég elfogadott, a felsőoktatáshoz való hozzáférés javítását célzó stratégiájának, de bemutatják a Romaversitas programot is.

A tanácskozáson részt vesznek az Európai Rektori Konferencia és hallgatói szervezetek képviselői is.
Manherz Károly felidézte, hogy először a prágai miniszteri találkozón, 2001-ben a hallgatók vetették fel a szociális kérdések fontosságát, s az ő javaslatukba került be a prágai nyilatkozatba.

Két évvel később, Berlinben a miniszterek a szociális dimenziót már döntő fontosságúnak ismerték el az Európai Felsőoktatási Térség szempontjából, majd a 2005-ös bergeni nyilatkozatban megerősítették szándékukat, hogy a kormányok tegyenek meg mindent azért, hogy a diákok tanulmányaikat szociális és gazdasági akadályoktól mentesen végezhessék.

A Londoni Nyilatkozat 2007-ben ezt a kérdéskört a kétéves munkaciklus prioritásai közé emelte. A miniszterek rögzítették, hogy a felsőoktatásba belépők összetételének valamennyi szinten tükröznie kell a népesség sokszínűségét.A budapesti tanácskozás ajánlásai várhatóan bekerülnek a 2009-es leuveni nyilatkozatba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását