2024. április 25. - Márk

Továbbra is tilos az avarégetés

Egyelőre nincs szükség szmogriadó elrendelésére Budapesten, de továbbra is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata, és továbbra is tilos a szabadtéri avarégetés a szálló por koncentrációja miatt - rögzíti a főpolgármesteri hivatal sajtóirodájána
2008. november 7. péntek 16:30 - Hírextra
A dokumentum megerősíti, hogy csütörtökön azért kellett bevezetni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mivel a szálló por (PM10) koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami 75 mikrogramm/köbméter.

A hivatal ismét arra kéri a budapestieket, hogy önkéntesen korlátozzák a kétütemű gépjárművek, valamint a szén- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Kérik azt is, hogy a szilárd- és olajtüzelésű erőművek 25 százalékkal csökkentsék teljesítményüket. A rákospalotai szemétégető műben ennek megfelelően már le is állították az egyik kazánt.

A meteorológiai előrejelzések szerint nem várható a szállópor-koncentráció további romlása, így újabb korlátozásokat várhatóan nem kell bevezetni. Egyébként a főváros több pontján is meghaladta pénteken a szálló por koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket: így például az Erzsébet téren, a Teleki téren és Nagytétényben is.

A közlemény kitér arra, hogy nem a levegő minősége lett hirtelen rosszabb Budapesten, hanem a határértékek szigorodtak radikálisan október 25-től. Ez időponttól hatályos ugyanis az Európai Unió legszigorúbb levegőtisztaság levegővédelmi szabályozása, amihez hasonló Európában csak Svájcban van. Az új szabályozás miatt gyakrabban lesz szükség szmogriadóra. A fővárosi önkormányzat betartja és betartatja a jogszabályokat, és novemberben elkészíti a levegőtisztasági rendelet új helyzetnek megfelelő végrehajtási utasítását. Néhány ponton a rendelet szövegét is módosítják, mivel megalkotása óta sok körülmény változott, például megépült az M0-ás körgyűrű pesti szakasza, s így van lehetőség a belső átmenő forgalom kiszorítására.

A közlemény megállapítja, hogy a budapesti levegő minősége a rendszerváltás óta jelentősen javult, s ma megfelel az európai nagyvárosi átlagnak. A nehézipar visszaszorulásával a legtöbb szennyező anyag koncentrációja csökkent. A legnagyobb problémát jelenleg a szálló por jelenti, s így a főváros is kiemelt figyelmet szentel ennek a visszaszorítására. Ennek jegyében korszerűsítették a rákospalotai szemétégetőt, szigorították nemrég a teherjárművek behajtását - rögzíti a dokumentum.

Egy, a Főpolgármesteri Kabinet elé októberben került tájékoztató szerint az elmúlt három évben a levegő szennyezettsége miatt Budapesten 73 napon keresztül kellett volna aszmogriadó-rendeletben előírt intézkedéseket elrendelni. Szmogriadót az elmúlt három évben 15 alkalommal kellett volna elrendelni, ha már az új szabályozás lett volna érvényben.

A szakminiszterek rendeletének megfelelően a főpolgármesternek nincs mérlegelési lehetősége, az előírt határérték túllépése esetén szmogriadót kell elrendelnie. Ez esetben például a Hungária körgyűrűn belüli területeken tilos lesz a gépjárművek belső és az átmenő forgalma. Budapest egész területén megtiltják a dízelüzemű járművek közlekedését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását