2024. május 4. - Mónika, Flórián

Földtudományi konferencia

Másodszor léphetnek színre a középiskolás korosztály kutatói az egyetemi katedrán, ugyanis a tavalyi nagy sikerű rendezvény után ismét megrendezték az Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciát a Miskolci Egyetemen.
2008. november 7. péntek 10:20 - Hírextra
A diákkonferencián olyan témák szerepelnek, mint a Plútó és a Kuiper-objektumok, a lemeztektonika és geodinamika, a Föld-típusú bolygók légkörének összehasonlítása, a Nap ajándéka, a kőbe zárt monszun, illetve a legnagyobb mágnes - mondta Hartai Éva, az egyetem Ásványtani-Földtani Intézetének egyetemi docense, az országos diákfórum főszervezője pénteken az MTI-nek.

Hozzátette: a résztvevő fiatalok az iskolai tanulmányaikon túl jóval komolyabban mélyedtek el a földtudományok valamely ágában. Kutatásaikat és azok eredményeit a tudós szakemberek gyakorlata szerinti formában dolgozhatták fel, és a kétnapos rendezvényen tehetik közzé és mérettethetik meg.

A II. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciára az ország szinte minden régiójából - Pécstől Kiskunhalasig, Szolnoktól Encsig -, különböző típusú középiskolákból összesen 53 diák jelentkezett, sőt, szerepeltek köztük szlovákiai pályázók is - mondta.

A komoly érdeklődést kiváltó lehetőség az idén is a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, valamint a Magyarhoni Földtani Társulat Oktatási és Közművelődési Szakosztálya közös kezdeményezésére és szervezésében jött létre és szombatig tart.

A konferenciára 37 előadás jutott be, amelyeket hét szekcióra - meteorológia, energia, csillagászat-planetológia-geofizika, ásványtan-kőzettan-őslénytan, földtan-geomorfológia, földtani természetvédelem, valamint hidrológia-hidrogeológia - osztottak. A szekciókban az adott tudományterületek elismert szakembereiből álló zsűri alakítja ki a rangsort. Minden szekcióban az első három helyezett kap jutalmat, illetve a szakmai szervezetek díjait. Az abszolút rangsorban összesített első három helyezettnek pedig a Magyar Tudományos Akadémia ajánlott fel különdíjat.

Minden résztvevőt megillet ugyanakkor az a középiskolásként különös jelentőségű érdem, hogy a majdani publikációs jegyzékük első tétele máris adott. A szervezők ugyanis kötetbe foglalják az előadások kivonatát, s e gyűjteményt már a diákkonferencián kézbe vehetik a publikáló fiatalok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását