2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Eredményes első évet zárt az egészségügyi integráció

Orvosszakmai szempontból jónak tartja a szegedi egészségügyi integráció első évét Pál Attila, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikai központjának elnöke.
2008. november 7. péntek 16:53 - Hírextra
Tavaly október 1-je óta az SZTE működteti Szeged fekvő- és járó beteg ellátórendszerét, az integráció célja a szakmai színvonal emelése és a párhuzamosságok felszámolása volt - mondta a professzor az elmúlt egy év eredményeiről a szegedi közgyűlés előtt tartott beszámolón pénteken.

Bár az integráció folyamata meg csak az elején jár, a szegedi ellátórendszerben egységes szakmai vezetést és színvonalat alakítottak ki, új profilok jelentek meg, pályázati forrásból pedig mintegy 280 millió forintnyi fejlesztést hajtottak végre - közölte az elnök.

Pál Attila hangsúlyozta, betegágy mellől egyetlen szakdolgozót sem küldtek el, létszámcsökkentésre csupán az adminisztrációs és gazdálkodási területen került sor.

Az elnök kitért arra, hogy az év első felében a klinikai központ pénzügyileg stabilizálódott, a betegellátással kapcsolatos bevételek és kiadások első félévi egyenlege mintegy 19 millió forintos negatívumot mutatott, mely mindössze a pénzforgalom 0,16 százaléka. A gazdálkodás terén elért eredmény értékét növeli, hogy az aktív ágyszám csökkenése eredményeként mintegy 200 millió forinttal lett kevesebb a központ éves bevétele, illetve az integrációból adódó feladatok végrehajtására 100 millió forintot költöttek.

A professzor tudatta, az egyetem 12,3 milliárd forintos teljes költségvetésű pályázatot nyújtott be a jelenlegi 410 ágyas klinikai tömb mellett egy új, 265 ágyas 21,5 ezer négyzetméteres alapterületű új épület kialakítására. Más pályázatokkal pedig a sürgősségi, illetve az onkológiai ellátás színvonalát kívánják javítani.

Botka László polgármester (MSZP) szerint a szegedi egészségügyi rendszerben az elmúlt egy esztendő során nagyobb változások történtek, mint az elmúlt tíz évben együttvéve. A járóbeteg-ellátás terén érzékelhetők problémák, ezek megoldására azonban erőfeszítéseket tesz az egyetem.

Hüvös László, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője szerint az integráció végigvitelére nincs kialakult koncepció, s egy ötszáz szegedi megkérdezésével végzett felmérés szerint az emberek 56 százaléka szerint romlott, 24 százaléka szerint pedig stagnált a szolgáltatás színvonala, s csupán 5 százalék tapasztalt javulást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását