2024. május 5. - Györgyi

Válság majmokkal – videóval

Mi a közös a Karthagóban és a Metróban? A pénz. Ugyanis mindkét legendás zenekarnak van ilyen című száma. Nemcsak ezt a két dalt mutatjuk ma be, hanem lelebbentjük a fátylat a gazdasági világválságról is.
2008. november 6. csütörtök 14:34 - paulson
Mindenki a gazdasági válságról beszél, és hogy vajh mit kéne tenni, de kevesebbet hallani arról, hogy miként jutottunk idáig. Mielőtt még meghallgatnánk a Metró együttes dalát 1969-ből lássuk az e-mail útján birtokunkba jutott magyarázatot:

1. Valamikor régen, egy indiai kis faluban egy ember bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10 dollárért ($).

2. A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.

3. Az emberünk majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 10$-t. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20$-t ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek és újra elmentek majmokat fogni.

4. A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek. Az ember 25$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt majmot fogni.

5. Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat.

6. Amikor elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki 50$-ért."

7. A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket, és megvették az összes majmot.

8. Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a képviselőjét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy, mint azelőtt.

Isten hozott a Wall Streeten...






Kivételesen most a klip alatt szólnánk pár szót Metro együttes produkciójáról. A dal a hatvanas évek egyik legjelentősebb magyar beatzenekar első, saját nevüket viselő nagylemezén szerepelt. Csak emlékeztetőül: ekkoriban a felállás a következő volt: Sztevanovity Zorán (ének, szólógitár), Sztevanovity Dusán (ritmusgitár), Frenreisz Károly (basszusgitár), Schöck Ottó (billentyűs hangszerek), Brunner Győző (dob, ütőhangszerek). A névsorolást azért tettük meg kivételesen, mert a „Kócos kis ördögöket” azóta más formációkban is megismerhettük és megszerethettük.

Térjünk át másik, a Pénz címet viselő nótánkra, egy híres kereskedővárosról elnevezett csapat, a Karthago daltárából! Az ő esetükben is érdemes a lassan már három évtizede változatlan zenekar tagjait felsorolni: Gidófalvy Attila (billentyűk, ének), Kiss Zoltán Zéró (basszusgitár, ének), Szigeti Ferenc (zenekarvezető, szólógitár, ének), Kocsándi Miklós (dob, ének) és Takáts Tamás (ének, szájharmonika, dobok). Hogy tovább fokozzuk a párhuzamokat a Karthago Pénz című dala szintén az együttesről elnevezett nagylemezen jelent meg (1981). A választott klip előtt még egy pár mondatos töri órában is részesülhettek, B. Tóth Lászlónak köszönhetően.




Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását