2024. május 9. - Gergely

Ünnepélyes alapkőletétel a Balatonringnél

Jövő szeptember 20-án a Balatonringen rendezik meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság 14. futamát, a Magyar Nagydíjat. A Sávoly község mellett épülő létesítmény alapkőletételére csütörtökön délelőtt került sor.
2008. november 6. csütörtök 10:54 - Hírextra
"A közel 200 millió eurós beruházás legalább 800 embernek ad majd munkát" - mondta az ünnepélyes alapkőletétel előtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, aki egyben megköszönte a Vicente Cotinónak, a beruházó Sedesa Csoport elnökének, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is kitartottak a projekt mellett. Ugyanígy a gyorsaságimotoros-vb jogtulajdonos Dorna Sport SL elnökének, Carmelo Ezpeletának is háláját fejezte ki azért, hogy a sok jelentkező közül Magyarországot választotta.

Bajnai Gordon bejelentette, Ujhelyi István országgyűlési képviselőt kérte fel arra, hogy a beruházás "mentora" legyen.

Cotino elmondta, hogy terveik szerint jövő júliusban-augusztusban már 80-90 százalékban kész lesz a Balatonring.

"Azért döntöttünk Sávoly mellett, mert közel van a Balaton, közel a repülőtér és az autópálya is itt halad el, nincs messze Ausztria, Olaszország, Horvátország és Szerbia sem, ahonnan egyformán sok szurkolót várunk" - mondta Vicente Cotino.

Gyenesei István önkormányzati miniszter szerint összefogásra van szükség ahhoz, hogy a terv megvalósuljon:

"A szakértők szerint a világ egyik leggyorsabb pályája épülhet fel, amely egész éves megélhetést biztosít a környék lakóinak. A számítások szerint a verseny idején legalább százezer vendég érkezhet, ami legkevesebb 2 milliárd forint bevételt jelenthet" - fogalmazott Gyenesei István.

Az ünnepélyes alapkőletételen és a sajtótájékoztatón részt vett Talmácsi Gábor is. A 125 kcm-es géposztályban tavaly aranyérmes, az idén pedig harmadik helyezett magyar pilóta elmondta: régi nagy vágya teljesül azzal, hogy jövőre már hazai közönség előtt versenyezhet.

"Büszke vagyok arra, hogy a sikereimnek is köszönhetően felépül a pálya" - mondta Talmácsi, aki jövőre már a 250 kcm-esek között rajtol.

A munkálatok megkezdéséhez szükség volt a módosított Balaton-törvény elfogadására, amely lehetővé tette az érintett mezőgazdasági területek fejlesztési területté való átminősítését. Bajnai Gordon július végén jelentette be, hogy a jövő év szeptemberétől minimum öt éven keresztül gyorsaságimotoros-világbajnoki futamokat rendeznek Sávoly mellett, a spanyol Sedesa csoport beruházásával megépülő Balatonringen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását