2024. április 25. - Márk

Németországban és Spanyolországban versenyzik a Delta

Mundruczó Kornél filmje, a Delta a németországi Cottbusban és a spanyolországi Sevillában versenyez. Az Európai Filmakadémia (EFA) szombaton az andalúz főváros filmfesztiválján hozza nyilvánosságra az Európai Filmdíjak jelöltjeinek listáját - közölte a Ma
2008. november 6. csütörtök 15:19 - Hírextra
Az európai filmművészetnek szentelt, pénteken kezdődő sevillai filmfesztiválon, 140 alkotást láthat a közönség. Ezek közül 14 száll versenybe az Arany Giraldillo díjért, köztük Mundruczó Kornél Delta című rendezése is - írta Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa, hozzátéve, hogy a trófea a nyertes mozgókép spanyolországi moziforgalmazásának költségeit biztosítja.

Hagyománnyá vált, hogy az Európai Filmakadémia az andalúz filmünnepen hozza nyilvánosságra az Európai Filmdíjak jelöltjeinek listáját. Így szombaton este Sevillában derül majd ki, hogy a 44 nevezett játékfilm közül melyeket jelölik a díjra.

Az európai filmtermés javát felvonultató listán Mundruczó Kornél is szerepel Delta című filmjével Szergej Bodrov, Laurent Cantet, a Dardenne-fivérek, Mike Leigh, Nyikita Mihalkov, Jerzy Skolimowski, Paolo Sorrentino, Petr Zelenka, Andrzej Wajda, Joe Wright és mások mellett - emelte ki Papp Csaba Zoltán, emlékeztetve arra, hogy a nevezett filmek közül az akadémia 1800 tagja választja ki a jelölteket.

A legjobb rövidfilmnek járó Európai Filmdíj várományosai között ott van már Nemes Jeles László Türelem című munkája, amely számára automatikus jelölést jelentett a görögországi Dramában elnyert UIP (United International Pictures) rövidfilmes díj. A filmunió tájékoztatása szerint az EFA-jelöltjek bejelentéséhez kapcsolódóan Sevillában műsorra tűzik a rövidfilmes díj 14 jelöltje között Nemes Jeles László munkáját is.

Mundruczó Kornél Delta című filmje meghívást kapott Cottbusba is, a november 11-én kezdődő filmes seregszemle tízes játékfilmmezőnyébe. A rövidfilmek versenyében egy másik magyar alkotás is indul, Karchi Perlmann Vacsora című filmje.

A cottbusi filmfesztivál tiszteletbeli elnöke, Szabó István Rokonok című rendezését is műsorra tűzi, és láthatja a német közönség a Rendezők cérnaszálon című dokumentumfilmet is, amelyben Szabó István Budapesten, Jirí Menzel Prágában és környékén egy sajátos városnézésre kalauzolja el a nézőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását