2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MSZP: Kósa sem hozza nyilvánosságra a debreceni szerződéseket

Az MSZP szerint ellentmondásosan viselkedik Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, amikor a kormánytól a Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatos szerződés nyilvánosságra hozatalát kéri, miközben saját településén megtagadja a szerződések nyilvánosságát
2008. november 6. csütörtök 16:07 - Hírextra
Oláh Lajos, aki szerint "Kósa Lajos Budapesten egy demagóg demokrata, otthon pedig iratokat rejtegető polgármester" azt mondta: a debreceni vagyonkezelő, amelynek tulajdonosi jogait Kósa Lajos gyakorolja polgármesterként, rendszeresen megtagadja az MSZP önkormányzati képviselőinek azon kérését, hogy egyes szerződéseket megismerhessenek.

Megjegyezte: a Fideszt Kósa Lajos, a párt alelnöke képviselte az IMF-hitellel kapcsolatos ötpárti tárgyaláson, ahol az ellenzéki képviselő felháborítónak tartotta, hogy a szerződések titkosak.
Zsíros Zsolt szerint a városi közgyűlés által a nap folyamán zárt ülésen tárgyalt reptéri privatizáció semmilyen üzleti érdeket nem sértett, a szerződésekben semmi másról nem volt szó, minthogy az önkormányzat mit ad el és mennyiért.

Hozzátette: azért vonultak ki a szocialista, a szabad demokrata és a Független Fórum képviselői a közgyűlés üléséről, mert a városvezető és a fideszes többség zárt ülést rendelt el azzal az indokkal, hogy üzleti érdekeket sérthet a nyilvános ülés.

Oláh Lajos utalt arra, hogy Kósa Lajos a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, 2,2 milliárd forintjába került a légikikötő a városnak, előtte a vagyonkezelő képviselője viszont azt mondta, 3,8 milliárd forintba került.

"Kósa Lajos bűvészkedik a számokkal", ezért nem engedi, hogy a szélesebb közvélemény megismerje ezeket a szerződéseket - közölte.Hihetetlen, hogy egy 5,1 milliárd forintos ügynél úgy köt a polgármester szerződést, hogy nem tudja mennyibe került a reptér a városnak - vélekedett Oláh Lajos, aki szerint mindez azt jelenti, a polgármestert nem érdekli, hogy ebből a város jól jön-e ki.

A szocialista politikus szerint Kósa Lajost az érdekli, hogy a baráti köre jól járjon. "Debrecenben van már egy olyan mondás, hogy csak az a lényeg, a Kósanostra jól járjon" - fogalmazott. Hozzátette: a vevői oldalon van egy olyan Fideszhez köthető cég, amely erősíti a gyanút, hogy nem minden zajlott teljesen tisztán.

Zsíros Zsolt a reptér hasznosításával kapcsolatban elmondta azt is, hogy az 5,1 milliárd forint 140 hektár vételára, de ebben az összegben benne van egy 640 millió forintos tétel egy olyan földért, amely jelenleg állami tulajdonban van.

Az MTI azon kérdésére, miszerint ha ez az összeg nem reális, mennyit lehetett volna kérni a reptérért, a frakcióvezető azt mondta, hogy a pályázat kiírásakor Kósa Lajos több mint tízmilliárd forintos bevételről beszélt.
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta, hogy a város közgyűlése a repülőtér hasznosítása ügyében az önkormányzati törvénynek megfelelően rendelte el a zárt ülést. Hangsúlyozta: az eljárás befejezése után a szerződés adatait nyilvánosságra hozták.
Ismertetése szerint Debrecen a légikikötő üzemi területét nem értékesíti, hanem 75 évre szóló üzemeltetési szerződést köt. A közlemény szerint az eladott, a reptérhez csatlakozó 140 hektáros területért 4,4 milliárd forintot, valamint a szintén értékesített Airport Debrecen Kft. 100 százalékos üzletrészéért 700 millió forintot kap a város.

A polgármesteri tájékoztatás szerint ezen üzletrész értékét az önkormányzat által felkért értékbecslők 800 millió, illetve 717 millió forintra értékelték teljes konszolidáció mellett, amelyre sor is került.

Kósa Lajos szerint az önkormányzat a repülőtérre saját forrásból 3,8 milliárd forintot költött, és egymilliárd forint pályázati forrást használt fel. Megjegyezte, hogy ezen beruházások 80 százaléka a nem értékesített üzemi területen található, azaz nem ruházzák át őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását