2024. május 4. - Mónika, Flórián

Két magyar város is a döntőben

Pécs és Eger bekerült az élhető városok világversenyének (LivCom Awards) döntőjébe, amely csütörtökön vette kezdetét a kínai Tungkuanban (Dongguan) - közölték az érintett magyar városok önkormányzatai az MTI-vel.
2008. november 6. csütörtök 16:13 - Hírextra
Pécsnek egy, Egernek két pályázata is a legjobbak között van: az Egységes település díjáért a baranyai megyeszékhely a 75 ezer-200 ezer, a hevesi a 20 ezer-75 ezer lélekszámú városok között verseng, utóbbi a 10 ezer fontos ösztöndíjat is szeretné elnyerni Ráckapu téri borászati parkja kialakítására.

A résztvevők prezentációkkal mutatkoznak be, és ismertetik pályázataikat a környezetvédelmi, valamint tájmenedzselési szakemberekből, urbanistákból álló nemzetközi zsűri előtt, amely november 10-én hirdet eredményt.

A LivCom Awards versenyt évente, öt népességkategóriában hirdetik meg. Célja, hogy a világ városaiban bátorítsa a legjobb gyakorlatot, újítást és irányítást a fenntartható közösség és az életminőség javítása érdekében.

A bírálati szempontok között kiemelten szerepel a tájfejlesztés, az örökségápolás, a környezetérzékenység, a helyi közösségek fejlesztése, az egészséges életmód és a jövő tudatos tervezése. Idén több mint 280 pályázat érkezett a versenyre, és félszáz város jutott a döntőbe.
Pécs az Egységes település díjáért a történelmi belvárost, a Mecsek természeti, kulturális látnivalóival összekötő útvonalakat, a Jakab-hegy nevezetességeit és természeti környezetét, valamint a Tettyét és a Havihegyet mutatja be. E városrészek a pécsiek kedvelt kirándulóhelyei, a hasznos, egészséges és tartalmas szabadidő elöltésének fejleszteni kívánt célpontjai.

Eger a város egységére koncentrál, történelmi belvárosának rekonstrukcióját, az önkormányzat és a civil szervezetek közötti jó kapcsolatot, a gazdag kulturális életet, az egészséges életmódhoz és a borkultúrához köthető szolgáltatásait hangsúlyozza.

Az utóbbihoz köthető a hevesi megyeszékhely borászati parkjának terve, melynek megvalósításához komoly támogatás lenne a 10 ezer fontos ösztöndíj. A park boros rendezvényeknek kiváló helyszíneként szolgálna, és az ott elültetett fák elhunyt neves borászoknak, köztük Gál Tibornak állítanának emléket.

Pécs tavaly már indult a versenyen, akkor bronzminősítést kapott az ókeresztény emlékhelyek köré szervezett világörökségi zóna létrehozásáról, komplex revitalizációs programjának végrehajtásáról szóló pályázatáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását