2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány szerint bevállt a Gripen-szerződés

A Gripen vadászgépek megvásárlásához kötődő ellentételezési szerződések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt a svéd kormányfővel.
2008. november 6. csütörtök 17:27 - Hírextra
"Ezek a megállapodások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a svéd partnerek teljesítették ígéretüket és teljesítették szerződéses kötelezettségeiket" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.
Magyarországon nagyon jelentős svéd beruházók jelentek meg, több ezer munkahelyet és több tízmilliárd forintot fektettek be - húzta alá a miniszterelnök.

A magyar kormány szerdán nyilvánosságra hozta az összes megkötött szerződést. Erre azt követően került sor, hogy a Gripen hozzájárult az üzleti adatok nyilvánosságra hozásához is - emlékeztetett Gyurcsány Ferenc.

A Gripen vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. Az erről szóló megállapodást 2001. decemberében írták alá.

Az ellentételezési szerződéseket azután hozták nyilvánosságra, hogy a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 9-én jogerős ítéletében azt a határozatot hozta, hogy a gazdasági tárca köteles kiadni az ellentételezési bizottság által elfogadott teljesítések listáját. A pert Gergely Zsófia, az Origo.hu újságírója indította, hogy megtudja: mi lett a sorsa a több mint 190 milliárd forintnyi befektetésnek és exportsegítő támogatásnak.

Az újságíró képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata látta el. A másodfokú ítélet után a TASZ bejelentette: kampányt indít a dokumentumok megismeréséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását