2024. április 29. - Péter

A Vatikán is ad kölcsön

A vatikáni Gergely-féle Etruszk Múzeum egy évre kölcsönadta Görögországnak a Parthenon márványfrízének egy darabját.A Parthenont 2500 éve építették az Athént patronáló Athéné istennő tiszteletére.
2008. november 6. csütörtök 16:33 - Hírextra
A márványból emelt templomot szobrok százai díszítették és gyakorlatilag a XVII. századig, a török megszállásig épségben fennmaradt. 1687-ben az Athént ostromló velencei haderő ágyútűz alá vette az Akropoliszt, s felrobbantotta a lőporraktárnak berendezett Parthenont.

A műkincsek széthordását a velenceiek kezdték, majd a nyugati látogatók folytatták, s a pusztítást Lord Elgin skót diplomata tetőzte be, aki a XIX. század elején a szobordíszek jó részét eltávolíttatta és Londonba vitette, ahol többségük ma a British Múzeumban látható. A márványfrízek kis fragmensei azonban megtalálhatóak francia, német, osztrák és dán múzeumokban.

A vatikáni múzeum egy ifjú fejét kölcsönözte ki. A 25 centiméteres alkotás része a Kr.e. 445 és 438 között készült 160 méteres márványfríznek, amely a Parthenon külső falát ékesítette. A fejet a görög fővárosban egy ifjút ábrázoló torzóhoz illesztették, "aki" Athéné istennőnek szánt ajándékot - nyalánkságokat - visz egy tálcán.

A kölcsönszerződés egy évre szól, de hatálya meghosszabbítható. Giandomenico Spinola, a vatikáni múzeumok antik gyűjteményeinek igazgatója szerint szó lehet a márványfríz két további darabkájának a kölcsönadásáról is.Mihalisz Lapisz görög kulturális miniszter szerint a vatikáni gesztus jó példaként szolgálhat más múzeum számára is.

Görögország már régóta küzd az úgynevezett Elgin-márványok visszaadásáért. A British Múzeum mindeddig visszautasította a tárgyalásokat, mondván, hogy a márványfrízek legálisan kerültek az országba, s az ókori alkotásokat milliók csodálhatják meg az ingyenes tárlaton.

Hannah Boulton, a British Múzeum szóvivője szerint a vatikáni példa nem növeli a nyomást az intézményre. Mint hangsúlyozta, csupán kölcsönszerződésről van szó Ez év szeptemberben a palermói múzeum visszaszolgáltatta a márványfríz egy darabkáját, a Heidelbergi Egyetem pedig tavalyelőtt három töredékét adta vissza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását