2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyolcan is a zeneszerzői verseny döntőjében

Az év elején Új Magyar Zenei Fórum címmel meghirdetett zeneszerzői versenyre 38 pályamű érkezett, ezek közül a szervezők nyolcat választottak ki január a 12-i döntőre. A versenyt az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Reneszánsz Év keretében 16 mi
2008. november 5. szerda 14:40 - Hírextra
Az Új Magyar Zene Egyesület (UMZE) és a Budapest Music Center (BMC) kezdeményezésére meghirdetett versenyhez az első pillanatban díjak felajánlásával csatlakozott a tárca, később azonban nyilvánvalóvá vált, hogy tehetséggondozásról is szó van.

Mivel a Reneszánsz Év második felében a kortárs alkotások létrejöttének és bemutatásának akartak esélyt adni, 16 millió forintot szántak a versenyre - mondta el a szakállamtitkár. Schneider Márta szerint a zeneszerzői verseny illik a tárca elképzeléseihez. A művészeti felsőoktatás fejlesztése, a zenei ösztöndíjak működtetése mellett cél, hogy az ifjú tehetségek teret kapjanak "a nagy dobásra".

Az Új Magyar Zenei Fórum 2009 zeneszerzőverseny célja, hogy ösztönözze és támogassa új magyar zeneművek megalkotását, a fiatal szerzők és a zenekarok együttműködését az új darabok népszerűsítésében. A pályázaton 40 éven aluli magyar zeneszerzők indulhattak nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában.

A beadott pályamunkák közül 4-4 művet jelölt az előzsűri a döntőbe. A döntő-gálakoncert keretében ez a 8 zenedarab hangzik el a nyilvánosság előtt 2009. január 12-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az UMZE Kamaraegyüttes, valamint a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar előadásában.

A kamarazenei kategóriában döntőbe került Dargay Marcell An(a)them(a), Bella Máté Chuang Tzu,s Dream, Dinyés Dániel Játékok - haladóknak 9-99, Sáry Bánk Mégis című művével. Nagyzenekari kategóriában Horváth Balázs Borrowed Ideas, Dinyés Dániel L,aria si rinnova, Varga Judit Le Temps Retrouvé és Zombola Péter Symphony No.I./b című darabjait mutatják be a döntőben.

A Művészetek Palotája és a Magyar Telekom Szimfonikusok, valamint az Artisjus Szerzői Jogvédő egyesület kezdettől a verseny mellé állt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola pedig különdíjakat ajánlott föl. Mindkét kategóriában egy-egy díj várható, a két első és harmadik helyezett az Artisjus, a két második pedig az OKM pénzdíját veheti át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását