2024. május 20. - Bernát, Felícia

Nem lehet élőben közvetíteni a Zuschlag-pert

A Zuschlag-per szerdai tárgyalási napján az Origo internetes hírportál élő közvetítését betiltotta Fodor Endre tanácsvezető bíró, mert véleménye szerint nem lehet teljes körűen biztosítani a személyiségi jogok védelmét.
2008. november 5. szerda 10:35 - Hírextra
A szerdai tárgyalási nap első szünete után a tanácsvezető bíró betiltotta az internetes élő közvetítést.Fodor Endre bíró határozottan utasította a hírportál újságíróit, hogy az élő közvetítést állítsák le.Elmondta azt is, hogy a tárgyalási szünet egy részét is közvetítették, pedig akkor mindenkinek el kell hagynia a tárgyalótermet.

A bíróság engedélyezi a kép- és hangfelvételek készítését, de azok csak a személyiségi jogokat figyelembe véve kerülhetnek adásba. Lados István másodrendű vádlott sem járult hozzá ahhoz, hogy felismerhető felvételt vagy képet készítsenek róla.

Weyer Balázs, az Origo főszerkesztője az MTI megkeresésére azt mondta: a tárgyalás elején nem hangzott el korlátozás a forgatásokkal kapcsolatban, a bíró nem nyilatkoztatta a vádlottakat és nem is ismertette korábbi nyilatkozataikat arról, hogy hozzájárulnak-e kép- illetve hangfelvételük nyilvánosságra hozatalához.

Hozzátette: a tárgyalásra regisztrálták munkatársaikat, de korábbi tárgyaláson - amelyen erről szó volt - nem vettek részt. Mivel eddigi tapasztalataik szerint a tárgyalásokon rendszerint ezt a kezdéskor közlik, most pedig nem tették, ezért hitték azt, hogy korlátozás nélkül online közvetíthetik a vádlotti meghallgatást.

A főszerkesztő ismertette azt is, hogy nem először próbálnak élőben közvetíteni nyilvános tárgyalást. Korábban a Magyar Gárda peréről kívántak, ám ez meghiúsult, illetve a Kulcsár-ügyben közvetítettek. Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: akkor Kulcsár Attilát nem mutathatták és ezt tiszteletben is tartották. Közlése szerint ha nem mutathatják a vádlottat, igyekeznek másképp megoldani a közvetítést, például csak a hangot adják.

Arra a kérdésre, hogy az online közvetítés során hogyan tudják megoldani azt, ha például a vádlott úgy mozdul meg, hogy látható és a felvett anyaggal ellentétben nem kitakarható az arca, azt mondta: jellemzően a vádlottak nem mozognak a tárgyalás közben.

Weyer Balázs hozzátette: terveik szerint a jövőben is online közvetítéseket szeretnének adni a nagyobb érdeklődésre számot tartó ügyekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását