2024. április 27. - Zita

Minden magyar egy aukción

A Szőnyi Antikvárium november 15-i aukcióján mind az 586 tétel címében, alcímében, felzetében, témájában szerepel a magyar, magyarországi, erdélyi, pannon vagy más, a magyarsággal kapcsolatos megnevezés.
2008. november 5. szerda 16:05 - Hírextra
A legmagasabb kikiáltási árat, 350 ezer forintot, az egyik legnevezetesebb magyar illusztrált munka, a Nádasdy-Mausoleum (Mausoleum potentissimorum ac gloriosissimorum Regni Apostolici regum et primorum militantis Ungariae ducum) néven ismert királyképsorozat kapta.

A kötetet 1664-ben adatta ki Nürnbergben gróf Nádasdy Ferenc országbíró saját költségén és ajánlásával. Ez az 59 darabos metszetgyűjtemény, a magyar barokk legnagyobb összefüggő történeti arcképsorozata. A hun és magyar vezérektől egészen I. Lipót trónralépéséig, 1657-ig követi királyaink történelmét egészalakos rézmetszetű képekkel illusztrálva. Alakjai számos későbbi ábrázolás ihletőivé váltak. A kötetben található királyverseket a jezsuita Lanzmár Ferenc, Nádasdy udvari lelkésze írta.

Ritka és korai munka, Michael Bombardius Magyarország topográfiáját bemutató könyve 1718-ból, 60 ezer forintért. Boldényi 1853-as, párizsi kiadású Magyarország története 29 fametszettel 45 ezer forint kikiáltási árról indul. Egy Bél Mátyás-kötet 1792-es kiadásban, Mikoviny Sámuel kihajtható, színezett, rézmetszetű térképével már 6 ezer forintért elvihető.

Huszti András, a kolozsvári kollégium professzora, számos teológiai és történeti jellegű mű szerzője, 1735 körül írt könyvében Erdély 1699-ig szóló történetével foglalkozott. A népszerű munka, nyomtatásbeli megjelenéséig kéziratos formában is terjedt. Az Ó és Újj Dácia, az az Erdélynek régi és mostani állapotjáról való Historia 1791-es kiadását 40 ezer forintra taksálják.

Egy igen díszes, nagyméretű metszet a magyar királyság földrajzi, statisztikai és geneológiai táblája, Magyarország térképével, a vármegyék leírásával, Buda és Pest, illetve Pozsony látképével, V. Ferdinand portréjával 1834-ből maradt fenn. Kikiáltási ára 50 ezer forint.

Debreceni Ember Pál református lelkész forrásértékű írása, a magyar és erdélyi református egyház történetéről F. Adolpho Lampe neve alatt látott napvilágot 1728-ban. Lampe ugyanis az 1710-ben elhunyt Debreczeni Ember Pál kéziratban maradt írását jelentős változtatásokkal, saját műveként jelentette meg. Az értékes dokumentum 40 ezer forintra van árazva.

Egy kézzel rajzolt térkép 18. század második feléből A Magyar sz. Korona Országainak földirati fekvése 31 lapon 50 vármegye vázlatát tartalmazz. Hogy mégis csak 15 ezer forintot ér, annak az az oka, hogy öt lapot kivágtak belőle.

120 ezer forintra tartják Chernel István korszakos jelentőségű ornitológiai munkáját, a Magyarország madarai különös tekintettel gazdasági jelentőségökre című, gazdag képanyaggal ellátott kétkötetes művét.
Egész sor kiadvány témája az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. Így a Jókai Mór, Bródy Sándor, Rákosi Viktor szerkesztette Ezernyolcszáznegyvennyolcz. Az 1848/49-iki magyar szabadságharcz története képekben. (20 ezer forint). A magyar nemzet függetlenségi nyilatkozata Debreczenben 1849-iki Április 19-ik napján tartatott nemzetgyűlésünkből. 45 ezer forintért. Több, a korabeli országgyűlésről tudósító kiadvány és visszaemlékezés, irodalmi feldolgozás is található e témában.

Erdélyi Mór császári és királyi udvari fényképészt bízta meg a kormány, hogy örökítse meg Munkács, Nyitra, Dévény, Brassó, Zimony, Pusztaszer és Pannonhalma emlékműveit, amelyek a magyar állam ezeréves fennállását hirdetik. A hatalmas méretű mappa kikiáltási ára 30 ezer forint.

Kalapács alá kerülnek még olyan becses művek, mint a Kubinyi Ferenc és Vahot Imre szerkesztette Magyarország és Erdély képekben, Herman Ottó A magyar halászat könyve, Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály Magyar fűvészkönyve, Vetsei P. István Magyar geografiája, Czuczor Gergely - Fogarasi János A magyar nyelv szótára, Malonyai Dezső A magyar nép művészete….
Az aukció anyaga a Szent István körúti antikváriumban már látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását