2024. május 5. - Györgyi

Az egyetemi felvételi matematikája

Sikeresnek és a világon egyedülállónak találták a University of Glasgow és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem matematikusai a szakmai berkekben "vonalhúzó" algoritmusnak nevezett hazai egyetemi felvételi számítást, amely speciális változata
2008. november 5. szerda 07:00 - Hírextra
A lap ismertetése szerint az 1985 óta működő, 2007-ben megújított felsőoktatási felvételi program a követezőképpen működik: a leendő hallgató beadja a jelentkezését az első helyre, majd az intézmények keretszámuknak megfelelő jelentkezőt fölvesznek a legjobbak közül, a többieket visszautasítják.

Ezután minden visszautasított diák jelentkezése átkerül a listáján szereplő második iskolába, és ismét minden intézmény visszautasítja a keretbe már nem férő gyengébb jelentkezőket. Ez így megy addig, amíg be nem telik a létszám.

Mindehhez azonban szükséges a központi program. Az itt alkalmazott algoritmus azonban sokkal összetettebb a Gale és Shapley által leírtaknál. A vizsgálatot végző matematikusok szerint a Magyarországon alkalmazott felvételi programok megfelelnek az elvárásoknak. Sőt, a lehetséges igazságos megoldások közül éppen azt adja, ami a legoptimálisabb a diákok számára - olvasható a Népszabadságban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását