2024. április 28. - Valéria

Sikeres szemétgyűjtés

Egytonnányi, azaz 20 ezer kartondobozt gyűjtöttek össze érdi óvodások és iskolások az Öko-Pannon Kht., valamint az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés által meghirdetett gyűjtőakcióban.
2008. november 4. kedd 16:47 - Hírextra
A Doboz Napot az egyesülés és a kht. hirdette meg, az egyes városok helyi közszolgáltatóival való együttműködésben - Érden az Érd-Kom Kft-vel, Egerben a Városgondozás Eger Kft.-vel, Dunaújvárosban a Dunanett Kft.-vel, Budaörsön a Budaörsi Településgazdálkodási Kht.-vel, Kaposváron pedig a helyi Városgazdálkodási Zrt-vel. Az 5 város 53 oktatási és nevelési intézményében, összesen mintegy 14 ezer gyermek részvételével zajló környezetvédelmi akció következő állomása Eger lesz, ahol szerdán rendezik meg a Doboz Napot.

Az akció célja a környezettudatos életmód kialakítása. A gyerekek értékes ajándékokért és díjakért gyűjthetik az otthon feleslegessé vált, de az ipar számára még értékes másodnyersanyagot jelentő italos kartondobozokat.

A kampány keddi nyitónapján, Érden több mint 20 ezer doboz gyűlt össze. Az iskolák közötti versenyt 5700 dobozzal a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, míg az óvodák közötti megmérettetést 1740 darabbal a Kincses Óvoda Fácánközi tagintézménye nyerte. Az érdi akció fődíját, egy MP4-es lejátszót a Hunyadi Mátyás iskola diákja, Kazinczy Zsolt kapta, aki egymaga 940 dobozt szedett össze. A lelkes környezetvédő gyerekeknek Doboz Dani, a kezdeményezés "fővédnöke" adja át az ajándékokat.
A visszaszállított kartondobozokat papírgyárakban hasznosítják. Ma már számos olyan üzem működik Európában, amely kifejezetten italoskarton-csomagolás újrahasznosítására specializálódott. A hazai papírgyárak közül a Dunapack Zrt. foglalkozik ilyennel.

Egy átlagos méretű fenyőfából 5300 darab italos kartondoboz készíthető. Szelektíven gyűjtve, majd újrahasznosítva, az ebből a dobozmennyiségből nyert "újrapapírból" mintegy 700 darab füzet készíthető, ami fákat menthet meg a kivágástól - tájékoztatott az Öko-Pannon Kht.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását