2024. április 27. - Zita

Összeomolhat az oktatási rendszer

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint összeomolhat a közoktatás mint közszolgáltatás, ha a jövő évi költségvetésben beterjesztett normatívacsökkenés megvalósul - közölte Kerpen Gábor elnök kedden az MTI-vel.
2008. november 4. kedd 11:19 - Hírextra
Az érdekvédő azt mondta, már nemcsak veszélyben van a közoktatás minősége a korábbi forráskivonások miatt, hanem összeomolhat a közoktatás mint közszolgáltatás garantált minőségi ellátása. Kerpen Gábor ezért kedden levélben fordult a társszakszervezetekhez, együttes fellépést kérve tőlük.

A PDSZ elnöke a költségvetési törvény legutóbbi változatát "elképesztőnek" nevezte. Mint mondta, a normatívák jelentős része reálértéken 8-9 százalékkal csökkenhet, ami elfogadhatatlan. Nem csupán az alapnormatíva lenne kevesebb, csökkenne a gyógypedagógiai nevelés, a korai fejlesztés, a kollégiumi, diákotthoni ellátás normatívája is.

Hozzátette: ennek következményeként az osztálylétszámok újabb növelése, osztályok összevonása, intézmények bezárása prognosztizálható, és feltehetően a közoktatás dolgozóinak létszáma sem maradna meg a jelenlegi szinten.

A szakszervezeti elnök közölte, hogy a normatívákat tekintve az első költségvetési változatot tartanák elfogadhatónak, amelyben a juttatások növelése szerepelt.

Kerpen Gábor elmondta azt is, minden törvényes eszközzel fel kívánnak lépni a foglalkoztatás megőrzéséért.

A béreket, keresetek illetően kiemelte: a PDSZ a sztrájkbizottság tagjaként mindent elkövet azért, hogy teljesüljön a 2007-ben kötött megállapodás, ne tűnjön el 2009-ben a 13. havi illetmény, s legalább négy százalékkal növekedjenek a közalkalmazotti illetménytábla számai.

Hangsúlyozta, hogy ha ez nem következik be, akkor a 2003-as illetményszintre kerülnek a közalkalmazottak. Ez azért is elfogadhatatlan, mert a közszférában dolgozók és a közoktatási dolgozók "finanszírozták" a konvergencia-program jelentős részét. Nem terhelhető tovább a közszféra, "elfogyott a türelmünk" - szögezte le az érdekvédő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását