2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

a KDNP szerint nincs is költségvetés

Az Országgyűlés nem egy beterjesztett költségvetésről tárgyal, hanem mozgó költségvetés van a képviselők előtt - mondta Hargitai János (KDNP) a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában kedden a parlamentben.
2008. november 4. kedd 11:14 - Hírextra
A kereszténydemokrata vezérszónok szerint olyan költségvetésről beszélnek a parlamentben, ami nincs is.

Ami előttünk fekszik, az egy előterjesztés, amit múlt pénteken kaptak meg a képviselők, és amit úgy lehet értékelni, mint a Pénzügyminisztérium javaslatát - jelentette ki Hargitai János. A KDNP-s képviselő szerint a kormánynak vissza kellene vonnia második költségvetési javaslatát, és egy olyan büdzsétervezetet lenne szükséges beterjeszteni, amely a valós és reálisnak tekinthető számokat tartalmazza.

Amit a kormány az Állami Számvevőszékkel művel, az az ÁSZ jogainak kiüresítése, ugyanis jogszabály írja elő, hogy költségvetést nem lehet ÁSZ-vélemény nélkül tárgyalni - emlékeztetett Hargitai János. Hozzátette: az ÁSZ a lehetetlent is megpróbálta, egy hét alatt tett le egy véleményt.
Kitért arra, hogy a kormány számításai szerint 2009-ben 3,1 százalékkal növekednek a nyugdíjak, a válság miatt pedig a 13. havi nyugdíjat 80 ezer forintban maximálta a kormány, így szerinte másfél millió ember kerül nehezebb helyzetbe.

Hargitai János megfogalmazása szerint a pénzügyi válság felnagyította a Gyurcsány-kormány által folytatott "lehetetlen" gazdaságpolitikát. Szerinte a kormány 2002 óta megduplázta az ország adósságállományát és lehetetlen mértékig emelte az adóterhelést.

Szólt arról is, hogy a jegybanki alapkamat Magyarországon a lehető legmagasabb Európában, a lakosság az elmúlt években hitelekhez nyúlt, így érkeztünk el az államcsőd veszélyéhez, október 9-éhez, a fekete csütörtökhöz.

A KDNP vezérszónoka felidézte az ÁSZ megjegyzését, ami szerint a javaslatban nehezítette a tisztánlátást a három évre kitekintő, valamint a 2008. évi várható főbb előirányzatok hiánya. Hozzáfűzte: a számvevőszék szerint a pénzügyi válság hatására elképzelhető a kormány által utoljára prognosztizáltnál is alacsonyabb gazdasági növekedés, a költségvetési bevételek további csökkenése, valamint az állami kiadások vártnál nagyobb emelkedése.

Hargitai János hangsúlyozta: ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy a kormány igénybe fogja venni a készenléti hiteleket. Közölte: javaslatára a kormány negyedévenként, és egy-egy hitelfelvétel előtt beszámol majd a költségvetési bizottságban arról, mire kívánja felvenni a hitelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását