2024. május 3. - Tímea, Irma

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az SZDSZ

Ötpárti, az önkormányzati érdekszövetségek bevonásával megvalósuló egyeztetést kezdeményez az SZDSZ a közigazgatási hivatalokról; ezt Gulyás József, a párt ügyvivője tudatta kedden az MTI-vel. Az SZDSZ közleménye szerint az ügyben a megoldást a parlamenti
2008. november 4. kedd 11:22 - Hírextra
Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn semmisítette meg a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletet, azzal az indokkal, hogy egy kétharmados parlamenti többséget igénylő törvényt nem lehet kormányrendelettel pótolni, így a kormány nem vonhatja el az Országgyűlés hatáskörét. A kormányrendelet azt rögzítette, hogy a közigazgatási hivatalok a korábbi fővárosi, illetve megyei helyett regionális keretek között működhetnek.

Az SZDSZ szerint borítékolható volt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletet, mert - mint arra a testület indoklása is rámutat - kétharmados parlamenti többséget igénylő törvényt nem lehet kormányrendelettel szabályozni.

A kormánynak nem kellett volna megvárnia az Ab elmarasztaló döntését, hiszen az SZDSZ már a nyáron felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a kérdésben a parlament nem megkerülhető - írta Gulyás József, aki emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság arra szólította fel az Országgyűlést, december 31-ig tegyen eleget jogalkotási kötelezettségének. A testület ezzel szerinte arra is rávilágított, hogy az önkormányzati-közigazgatási reform nem halogatható tovább, azt a törvényhozásnak minél előbb napirendre kell tűznie.

Jauernik István, Önkormányzati Minisztérium államtitkára hétfőn, az Ab döntése után az MTI-nek azt mondta, a kormány rövidesen kezdeményezni fogja a kétharmados önkormányzati törvény módosítását, ennek érdekében tárgyalni kívánnak a parlamenti pártokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását