2024. május 2. - Zsigmond

Újra nyílnak a bányák

A dél-walesi szénbányászok visszatérhetnek elhagyott, hosszú ideig bezárt munkahelyükre a Cwmgrach helység közelében fekvő sziklás egyenetlen hegyoldalban 365 méteres mélységben újra megnyitott Unity Mine nevű bányába - tudatja az AP hírügynökség. A munk
2008. november 3. hétfő 09:25 - Hírextra
A szénbányászat Dél-Wales-ben elveszett ügynek tűnt egy évtizeddel ezelőtt. A hegyoldalban csak egy újabb seb volt a Unity Mine nevű bánya, amely a szénárak esése miatt vált elhagyottá. Most azonban megváltozott a kép az olajárak drasztikus növekedése miatt. A bányák felélednek Nagy-Britanniában, s ez a folyamat állásokat hoz - de aggodalmakat is, amelyeket már örökre letűntnek véltek. A szénbányászat visszatérése ugyanis feldühíti a helyi lakosság egy részét és a környezetvédőket. Azt hangoztatják, hogy a tájat és az életminőséget feláldozzák a pénzért, és a szénkitermelés fel fogja gyorsítani a globális felmelegedést. A kitermelt brit szén fele földalatti bányákból származik, viszont a többi külszíni fejtésből jön, amely pusztítja az élővilágot és a tájat. A környéken élők gyűlölik ezeket és panaszkodnak a szénpor és a zaj miatt.

A brit kormány rámutat, hogy az Európai Unió "tiszta szén" politikáját folytatja, amely arra ösztönzi az energiavállalatokat, hogy új technológiákat fejlesszenek ki az erőművek szennyezésének kiküszöbölésére. Szénelfogó technológiát szorgalmaznak, amely elfogja az elégetett szén széndioxidját és a föld alatt tárolja. Ezt a technológiát azonban még nem próbálták ki és az üzleti bevezetéséhez legalább egy évtized kell.

A széntüzelés továbbra is az energia felhasználásának legszennyezőbb formája. A szénerőművek változatlanul annyi széndioxidot bocsátanak ki, mint a gázerőművek, ezenkívül kéndioxidot is, amely savas esők formájában csapódik le.

Terry Evans 61 éves nyugdíjas könyvelő és családja például folyamatosan elszenvedi, amikor a szénpor leülepszik az ablakpárkányaira és bejut a házába, amely csak 30 méterre fekszik Ffos-y-Fran új külszíni fejtéstől, Dél-Walesben.

- Hálásak vagyunk, ha esik az eső, mert akkor a por nem annyira szörnyű - hangsúlyozta az AP hírügynökség munkatársának. Ami igazán izgatja, az a nem látható szénpor és az általa éveken át okozott kár.

Ám a walesi szénbányászat újbóli fellendülésével megközelítőleg sem nyerhető annyi fűtőanyag, amennyivel pótolhatnák azt a 44 millió tonna szenet, amit Nagy-Britannia importál évente, főként Oroszországból, Dél-Afrikából, Kolumbiából és Ausztráliából.

Az AP azonban rámutat elemzésében, hogy Európa energiacéljai változóban vannak. Lakóit egyre inkább nyomasztja, hogy az európai országok erősen függnek az orosz energiától. Az atomenergia továbbra is nehezen elfogadtatható,ráadásul Nagy-Britannia 10 atomerőműve közül sok az üzemidejének a végéhez közeledik. Belép a szén, amely olcsó, bőségesen rendelkezésre áll és könnyen tárolható. Európa birtokolja a világ szénkészleteinek az egyharmadát és sokan újra a szénerőműveket pártolják. Nagy-Britannia hét új széntüzelésű villamos erőmű megnyitását tervezi.
A Unity Mine bánya története jól példázza mindezt. Tizenkét éve zárták be, amikor a szén áresése miatt életképtelenné vált. Két éve egy volt bányász újra megnyitotta. A bánya most 60 munkást foglalkoztat, főleg volt bányászokat, akik korábban átképezték magukat, de örömmel tértek vissza a régi szakmájukhoz.
Forrás: MTI-PRESS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását