2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nem is árt az édesség a fogaknak?

Jön a mikulás, a karácsony - ilyenkor pedig a gyerekek talán még a szokásosnál is több édességet esznek. Jaj, a fogaknak - gondolhatnánk, de a fogorvosok szerint ez nem okvetlenül van így. Az a fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra: mikor eszi a gyere
2008. november 3. hétfő 07:23 - Hírextra
A szülők általában azt hiszik, hogy az a baj, ha a gyerek túl sok édességet eszik. Fontosabb azonban a fogak egészsége szempontjából, hogy az, hogy milyen gyakran teszi ezt - ettől függ ugyanis, hogy mekkora a szuvasodás veszélye - állítja Mark Helpin, az amerikai Temple Egyetem gyermekfogászati karának vezetője.

Helpin doktor szerint kisebb a fogszuvasodás veszélye, ha a gyerekek - és a felnőttek is - főétkezéskor esznek édességet vagy szénhidrátban gazdag fogást. A szuvasodást ugyanis az étkezés közben, a baktériumok által termelt sav okozza. Ám evés közben nő a nyáltermelés, ráadásul általában iszunk is az étel mellé - vagyis van a szánkban elég folyadék, hogy "kimossa" a savat okozó baktériumokat.

De ha napközben folyamatosan nassolunk, akkor a fogaink gyakrabban vannak kitéve a sav hatásának. "Ha egyszerre négy darab cukorkát eszem meg, akkor a számban 30-60 percig marad a savas hatás, ha viszont óránként kapok be egyet, akkor négy óra hosszat" - hozott egy konkrét példát az orvos.

Mit tegyen a szülő?

A legrosszabb, ha a gyerek közvetlenül lefekvés előtt eszik édességet, mondta Helpin, aki azt javasolja, hogy tanítsuk meg a csemeténknek: cukor vagy csokoládéevés után mosson fogat, de ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor legalább vízzel öblítse ki a száját.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását