2024. május 2. - Zsigmond

Magyar Nyelv Napja

Pais Dezső nyelvész születésének 125. évfordulója alkalmából tartanak emlékülést a magyar nyelv napja alkalmából pénteken Zalaegerszegen, a József Attila Városi Könyvtárban.
2011. november 10. csütörtök 16:13 - HírExtra
A magyar nyelv napját most ünneplik először országszerte, a Parlament ugyanis idén nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben ekkor fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt.

Pais Dezső (1886-1973) a zalaegerszegi születésű nyelvész emlékre előadások hangzanak el a tudósról, valamint a katedrán végzett munkájáról. Zala megye évről évre megemlékezik a város híres szülötteiről, díszpolgárairól - így Pais Dezsőről is -, a város kulturális intézményei pedig közösen is szeretnék ápolni a megemlékezések hagyományát - közölte az MTI-vel a városi könyvtár.

Pais Dezső nyelvtudományi kutatásaival, eredményeivel, sajátos kutatási témájával hozzájárult nyelvészeti ismereteink gazdagításához. Nyelvészeti gyűjtését Zalaegerszeg környékén kezdte, így hagyományának, nyelvészeti örökségének ápolása kiemelt feladat a zalaiak számára.

Németh József irodalomtörténész - az emlékülés egyik előadója - szerint Pais Dezső, az egyik legjelentősebb magyar nyelvtudós volt. Mint fogalmazott, komplex tudást adott az utódoknak, de sokat munkálkodott a régi nyelv felszínre hozásával is és mindemellett a művelődéstörténetet fontos és érdekes fejezetét is megtanította diákjainak.

Pais Dezső egyéniségét leginkább az írott szövegeiből érthetjük meg - emelte ki Németh József. A nyelvtudós egykori tanítványa úgy fogalmazott: "érdekes volt a mentalitása, a hagyományos értelemben nem volt ugyan látványos előadó, időnként kicsit száraznak tűnt az előadása, de mondandójából mindig rejtélyes szellemesség sugárzott".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását