2024. május 3. - Tímea, Irma

Ez a forint hete lesz

Péntek este kicsivel 255,50 forint felett állt az euro jegyzése, a dollárral 203, a svájci frankkal 175 forint körüli szinteken kereskedtek. A hét utolsó napjának reggelén az euro jegyzése 259-ről indult és egészen 263-ig szaladt el a kurzus. A délutáni h
2008. november 3. hétfő 06:57 - Hírextra
Az egyik magyarázat a kereskedők szerint a pénzügyminiszternek az a bejelentése lehetett, hogy törvény készül a magyar bankok védelmére. Veres János szerint a kormány felkéri a parlamentet, hogy fogadjon el egy olyan jogszabályt, amelynek értelmében a kormányzat szükség esetén forrásokat juttathat a bankszektornak. Veres úgy fogalmazott, hogy a törvény két héten belül hatályba léphet és a kormány akár az IMF készenléti hitelét is felhasználhatja ilyen célokra. A miniszter megismételte ugyanakkor, hogy a magyar pénzintézetek nem halmoztak fel olyan veszteségeket, mint az amerikaiak és a nyugat-európaiak, így a törvény inkább a piacok bizalmának helyreállítását szolgáló lépéssorozat részének tekintendő. A Reuters hírügynökség értesülései szerint egyébként a kormányzat a hitel- és a biztosítási piacok szigorúbb szabályozására készül. Szó van arról, hogy korlátozzák a jelzáloghiteleknek a lakás vételárához viszonyított arányát.

A pénteki forinterősödést támogathatta az a konzultáció is, amelyet a gazdasági és a pénzügyminiszter tartott a Goldman Sachs képviselőivel. A portfolio.hu tudósítása szerint a befektetési bank londoni szakértői gratuláltak a magyar kormánytagoknak a válságkezeléshez. A megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy a magyar állampapírpiaci feszültségek néhány nap alatt nem oldódnak meg néhány nap alatt, a nyugalom több hét alatt állhat csak helyre.

Az elemzők szerint szintén segítette pénteken a magyar fizetőeszközt, hogy a múlt hét utolsó napján az egyik vezető svájci bankház, Credit Suisse stratégiái vételre ajánlották a forintot a dollárral szemben. A szakértők szerint az ajánlás egyértelműen a magyar alapkamat 300 bázispontos emelése és az amerikai irányadó ráta 50 bázispontos vágásának hatására született. A Credit Suisse természetesen nem hagyta figyelmen kívül a Valutaalap, a brüsszeli Bizottság és a Világbank trojkájának 20 milliárd dolláros hitelkeret-felajánlását és azt sem, hogy az Európai Központi Bank korábban már az MNB rendelkezésére bocsátott egy 5 milliárd eurós hiteleszközt. Ezeknek a pénzcsapoknak a hozzáférhetősége már komolyan mérsékli a rövidtávú magyar törlesztések esetleges elmaradásához fűződő korábbi aggályokat.

Érdemes még egyszer felidézni, hogy a Magyarországnak Washingtonban kedden éjjel bejelentett kölcsönkeret csaknem a duplája annak a forintalapú állampapír-állománynak, ami most külföldiek kezében van; több mint az ötszöröse az erre az évre várható hazai államháztartási hiánynak; meghaladja a Magyar Nemzeti Bank egyébként nem lebecsülendő, 17 milliárd euróra tehető devizatartalékát; a piacokon mostanában elérhetőhöz képest nagyon olcsó forrás.

A szakértői számítások szerint a nemzetgazdaság egészének egy éven belül lejáró külföldi tartozása 25 milliárd euró. Ennek a nagy részét a külföldi tulajdonú leánybankok, illetve az itt működő vállalatok anyacégeikkel szembeni lejáró tartozásai jelentik, amelyeket a tulajdonosok valószínűleg megújítanak.

A jövő évi magyar bruttó külső finanszírozási igényt - a lejáró hitelek megújításával együtt - 30 milliárd euróra teszik az elemzők. Amennyiben a kormány és a jegybank a 20 milliárd eurós hitelkeretet lehívja, a jegybanki tartalékkal együtt számolt 37 milliárd euró akkor is bőven elegendő a jövő évi túlélésre. Természetesen ez egy olyan borúlátó forgatókönyv, amely azt feltételezi, hogy a további pénzcsapok továbbra is zárva maradnak, minden piac befagy.

A forint árfolyamában továbbra is nagy kilengésekre számítanak a piaci elemzők, a napon belüli tízforintos hullámzások sem zárhatók ki. Abban viszont konszenzust látni, hogy 275 forint fölé nemigen drágul az euro - hacsak nem sokkolják újabb drámai hírek a befektetőket. A forint nagyon kis lépésekben erősödik, amit majd az mutat, hogy lassan ereszkedik majd a napi átlagárfolyam. Abban is egyetértenek a szakértők, hogy amíg akár egy-egy kötés erejéig látótávolságban marad a 270-es euro-árfolyam, a jegybank aligha nyesi vissza a kiugróan magas alapkamatot.

Hétfőn délelőtt tartja azt a sajtóértekezletét az uniós pénzügyi biztos, ahol a következő két évre szóló makrogazdasági előrejelzést ismerteti, külön-külön felsorolva a tagországok növekedési, államháztartási és növekedési adataira. Ne legyenek illúzióink: Joaquin Almunia borús képet tár majd elénk.

Piacrengető híreket a keddi amerikai elnökválasztástól sem várnak a megfigyelők. Annak örülnének, ha valamelyik jelölt meggyőző fölénnyel nyerne, de az új amerikai gazdaságpolitikáról csak január elején lehet majd több részletet tudni. November 15-én, az új Bretton Woods-nak is nevezett pénzügyi csúcstalálkozó házigazdája még az addigra már "béna kacsa" George W. Bush lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását