2024. május 16. - Mózes, Botond

Az ÖCO etnikai támadást sejt a nagycsécsi ügy hátterében

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint etnikai jellegű támadás áldozata lett az a két ember, akit hétfőre virradóra lőttek agyon egy borsodi kistelepülésen, Nagycsécsen; a romák által lakott faluszéli házakra a lövést megelőzően Molotov-koktélokat
2008. november 3. hétfő 16:12 - Hírextra
Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője, miután Balog Józseffel, a roma érdekképviseleti szervezet általános elnökhelyettesével a helyszínen tájékozódott a történtekről, az MTI-nek elmondta: meggyőződésük, hogy etnikai jellegű támadás áldozata lett a 43 éves férfi és a 40 éves nő.
A szóvivő közölte: családtagok és szemtanúk elmondása szerint két-három nappal korábban egy elsötétített ablakú autóban ismeretlenek egy nem létező utcát keresve szóba elegyedtek a faluszéli házakban lakó romákkal, és többször visszatérve figyelték az ott lakókat.

Ifj. Bogdán János megjegyezte, a támadást éjjel követték el ismeretlenek, és védtelen, nyomorúságos körülmények között élő romákat szemeltek ki céltáblának.

Véleménye szerint az etnikai jellegű támadás lehetőségét erősíti, hogy két szomszédos település, Sajószöged és Sajóörös romák által üzemeltett kocsmájára is Molotov-koktélt dobtak a lövöldözést megelőzően, hétfőre virradóra.

Az OCÖ szóvivője elmondta, hogy rendkívüli találkozót kezdeményeznek az országos rendőrfőkapitánnyal és az igazságügyi miniszterrel, az ügyben eljáró megyei nyomozókat pedig arra kérik, a lehető legrövidebb időn belül találják meg a támadókat, mert - mint fogalmazott -, "amíg ilyen emberek szabadlábon vannak, addig egyetlen cigány sem lehet biztonságban Magyarországon".
Balog József, az OCÖ elnökhelyettese közölte, hogy a megtámadott családok tagjainak az OCÖ minden, erkölcsi, jogi és anyagi segítséget megad.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint a nagycsécsi gyilkosság esetében már azért sem nem zárható ki a rasszista indíttatás, mert a bűncselekmény hasonló körülmények között történt, mint az utóbbi hónapokban több más, romák elleni támadás.

Horváth Aladár hétfőn az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: már évekkel ezelőtt figyelmeztettek arra, hogy emberéleteket követelhet a szélsőséges eszmék erősödése.

Mint felidézte, az utóbbi időben több településen is Molotov-koktélokkal támadtak romák házaira, Galgagyörkön és Piricsén fegyvert is használtak, csak a véletlennek köszönhető, hogy ott senki sem halt meg.

Az alapítvány vezetője közölte: a rendszerváltás után felerősödött az országban a cigányellenes hangulat, a szélsőjobb egyre nagyobb teret nyert. 1993-ban csak a Heves megyei ügyészség 38 olyan ügyet vizsgált, amely kimondottan cigányellenes támadás volt - tette hozzá.

A nagycsécsi esetről úgy vélekedett, nem zárható ki az uzsorások támadása, de az sem, hogy a Magyar Gárdánál is szélsőségesebb, vagy egy abból kivált, újnáci csoport szervezi és hajtja végre a támadásokat.

Horváth Aladár szerint a rendőrségnek megerősített szolgálattal kellene védenie a falvakban a cigányok lakta részeket, ugyanis a továbbiakban hasonló támadásokra lehet számítani.
Úgy látja, hogy a ,90-es évek elejéhez hasonlóan ma is egyre erősödik a cigányellenesség. A többségi társadalom tagjai saját élethelyzetük romlásáért ismét a cigányságot okolják, és ez megfelelő alapot ad a szélsőséges eszmék fellángolásának.

Hétfőre virradóra ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő életét vesztette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását