2024. április 29. - Péter

Osztráké a német akadémia díja

Josef Winkler osztrák írónak adták át a hét végén Darmstadtban a német nyelvterület legjelentősebb irodalmi elismerését. A Német Irodalmi Akadémia azzal indokolta a Georg Büchner-díj odaítélését, hogy a szerző hallatlan radikalizmussal változtatta át kato
2008. november 2. vasárnap 19:48 - Hírextra
Valamint gyilkos világban való kirekesztettségét komor szépségű, barokkos kifejezésű, ritmikus prózává. Az akadémia elnöke, Klaus Reichert forradalmárnak és vádlónak nevezte a szombati díjátadón a már többszörösen kitüntetett klagenfurti szerzőt.

Winkler 1953-ban, parasztcsalád fiaként született Karintiában. Ma is Klagenfurtban él, legismertebb regényei: Menschenkind és Muttersprache. Műveiben központi szerepet játszik a homoszexualitás és ennek nehézségei a patriarchális és katolikus környezetben, s ennek során számos önéletrajzi elemet használ.

Díjazását a nagy német lapok irodalmi mellékletei vegyes érzésekkel fogadták, írta a Litera.hu. Míg például a Frankfurter Rundschau meggyőzőnek és megalapozottnak tartja a zsűri döntését, "a német irodalom vad és felkavaró oldalához tartozó" Winkler kitüntetését, addig a Die Welt szerint olyan szerzőt díjaztak, akinek stílusa és formája régen túlhaladott. "A katolicizmust átkozni, ez önmagában kevés. Winkler csupán egy dühöngő író, többnyire expresszionista pátosszal. Jelentőségén és nagyságrendjén hamarosan túllép az idő" - vélte a konzervatív beállítottságú lap.

A 40 ezer euróval járó Büchner-díjat 1923-ban alapították Georg Büchner drámaíró emlékérel, s azoknak a német nyelvű alkotóknak ítélik oda, akik munkásságukkal kiemelkedően szolgálják a kortárs német kultúra ügyét.. A korábbi díjazottak között olyanok szerepelnek, mint Friedrich Dürrenmatt, Heinrich Böll, Erich Kästner, Günter Grass vagy Elfriede Jelinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását