2024. május 5. - Györgyi

Amerika lábra állhat

Régóta nem látott zuhanást produkáltak előző hónap folyamán az amerikai tőzsdeindexek, pedig a tegnapi napon jelentős emelkedést mutattak. A befektetők egyszerűen nem foglalkoztak már a héten a borzasztóbbnál borzasztóbb adatokkal, tűnik el akarták felejt
2008. november 2. vasárnap 09:17 - Hírextra
Tömegével láttak napvilágot a rosszabbnál rosszabb makroadatok az Amerikai Egyesült Államokban a hét folyamán, ám a befektetőket ez egyszerűen nem érdekelte, úgy tűnik egy időre megunták a folyamatos zuhanást. Mivel a vezető tőzsdeindexek a pénteki napjukat is 1.5% körüli pluszban zárták, ezért a heti teljesítményük már-már fantasztikusan jó lett: a Dow Jones például 11.3%-ot száguldott a múlt pénteki záró értékéhez képest.

Október hónap ugyanakkor már így is és úgy is az ördögé lett, hiszen még ezzel a szép utolsó heti teljesítménnyel is 14.1%-ot esett a Dow a szeptember 30-i záróárhoz képest, ehhez hasonlítható rossz teljesítményt pedig csak 1987-ben a nagy tőzsdekrach idején láthattunk, amikor az index egy nap alatt több mint 20%-ot zuhant.

A pénteki emelkedést - amely az alábbi napvilágot látott makroadatok tükrében azért igen meglepő volt - a pénzügyi társaságok vezették újra.

A felülvizsgált adatok is a michigani körzet fogyasztói bizalmi indexének erőteljes esését jelzik októberben, az előzetesen közzétett adatot enyhén lefelé 57.5 pontról 57.6 pontra korrigálták. Az elmúlt 30 év során egyszer sem zuhant ilyen jelentős mértékben az index.

Októberben 56.7 pontról 37.8 pontra csökkent a chicagoi beszerzési menedzser index értéke, így a mutató ismét jóval a zsugorodás/bővülés határát jelentő 50 pont alatt tartózkodik. A piac 49.7 pont körüli értéket várt.

Szeptemberben a vártnál is gyorsabban, 0.3 százalékkal csökkentek az amerikai személyes kiadások, jelezve, hogy a munakerő és ingatlanpiaci folyamatok romlása, valamint a pénzügyi válság súlyosbodása miatt az amerikai fogyasztók vásárlási hajlandósága egyre gyengébb. Ez igen rossz fényt vett a növekedési kilátásokra, tekintettel arra, hogy az USA a fogyasztás adja a GDP mintegy 70 százalékát. A személyes jövedelmek a vártnál gyorsabban, 0.2 százalékkal emelkedtek.

Robert Pavlik, az Oaktree Asset Management befektetési igazgatója a MarketWatch-nak nyilatkozva úgy vélte, hogy az enyhülő hitelpiaci helyzet okozta a nagy ralit a héten. "A befektetői hangulat sokat javult a világ jegybankjai és a FED által meghozott likviditásteremtő intézkedéseknek köszönhetően. Ezek a lépések felolvasztották valamelyest a hitelpiacot és a kereskedelmi váltók piacán is bekövetkezett egy kisebb élénkülés" - állította a szakértő.

A 10%-kal emelkedő JP Morgan volt a pénteki nap nagy nyertese, míg az 5%-kal zuhanó General Motors még mindig a tőzsde leggyengébb muzsikusa.

A Chevron gyakorlatilag nem reagált a gyorsjelentésére, hiszen részvényei mindössze 0.6%-kal mozdultak felfelé, miközben az Electronic Arts 18%-ot zuhant miután profit warningot és 6%-os létszámleépítést jelentett be az igen gyenge gyorsjelentése mellé.

A Sun Microsystems szintén a gyenge eredményei miatt esett 12%-ot, ezalatt a Washington Post részvényei a jelentős profitcsökkenése ellenére is 8%-kal emelkedtek.
Forrás: portfolio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását