2024. április 27. - Zita

Válság Csehországban is

Csehországot elkerülte eddig a pénzügyi válság, de nem igaz, hogy a magyarországi forgatókönyvet ki lehetne zárni - írja a Lidové Noviny cseh konzervatív napilap kommentárjában.
2008. november 1. szombat 14:08 - Hírextra
Kelet és Nyugat közt című írásában a szerző emlékeztet: a cseheket már néhány napja azzal nyugtatják, hogy Lengyelországtól, Magyarországtól, Ukrajnától eltérően Csehországot nem fenyegeti semmiféle pénzügyi katasztrófa.

Lubos Palata hozzáteszi: bár igaz, hogy Csehországban minden egy kicsit másképp van, mint a többi veszélyeztetett kelet-európai országban, de ez nem jelenti azt, hogy Prága védett lenne a pénzügyi katasztrófával szemben.

Míg korábban azt gondoltuk, hogy a veszély nyugatról jön, most a szél megfordult és kelet felől hozza a füstöt. Csehország ugyanis a veszélyeztetett régióba tartozik. Az esetleges befektető pedig nem differenciál, hanem a régió átlagában gondolkodik. Ettől a besorolástól megszabadulni rendkívül nehéz - írja a szerző.

Az euró csehországi bevezetésének ellenzői, akik azt állították, hogy a korona biztonságos, és ehhez kell tartanunk magunkat, ma már kezdik elveszíteni pozícióikat - jegyzi meg.

"Nem biztos ugyan, hogy az euróövezet és a vele való igen szoros kapcsolat üdvözítő, de jelenleg ez a legértelmesebb dolog, amit tehetünk. Az euró, vagy az előkészületek felgyorsítása bevezetésére megóvhat bennünket Paroubektől (ellenzéki szociáldemokrata politikustól), s olyan biztosíték lehet, amely megóv bennünket a magyarországi forgatókönyvtől is. Nem igaz, hogy bennünket, cseheket az ilyesmi nem fenyeget. A Polgári Demokratikus Párt válságban van, s ez az egész Topolánek-kormány válsága. Mindez azzal fenyeget, hogy állandósul a választási harc, amely hasonlóan Magyarországhoz, itt is a pénz szétszórásához vezethet" - szögezi le az újságíró.

Hozzáfűzi: a választások előtt mások mellett Paroubektől számos olyan ígéret hangzott el, sőt a parlamentben is elfogadták azokat, amelyeket a választás után nyilvánvalóan lehetetlen volt megvalósítani. A Topolánek-kormány ezt megértette, s ott csökkentette a kiadásokat, ahol csak tudta.

Ha a cseh kormány most, lengyel mintára elfogadná az euró bevezetésének pontos forgatókönyvét, talán elkerülhető lenne, hogy a válság Csehországot is elérje, s megóvja a magyarországi forgatókönyvtől. Nem szerezne népszerűséget, de Csehország érdekeit szolgálná - fejti ki a prágai lap szerzője.
Forrás: Inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását