2024. április 20. - Tivadar

Interaktív bemutatóközpont

Interaktív természettudományi bemutatóközpont létrehozását tervezi Mosonmagyaróvár az egykori gabonaraktárban, az úgy nevezett Futura épületében. A csaknem 300 éves műemléképületben állandó kiállítást szándékoznak kialakítani izgalmas, 21. századi megoldá
2008. november 1. szombat 12:59 - Hírextra
Ismertetése szerint a több mint 2200 négyzetméteres, belül faszerkezetű épület hosszú ideje üresen áll a mosoni városrészben. Hasznosításának mérlegelésekor merült fel, hogy a budapesti Csodák Palotájához hasonló intézménynek adhatna otthont, amely különleges eszköztárával felcsigázná a fiatalok természettudományi érdeklődését. Emellett fokozná a Lajta-parti város turisztikai vonzerejét: a régióból, a szomszédos Ausztriából és Szlovákiából is Mosonmagyaróvárra csalogatná a látogatókat.

A megvalósíthatósági tanulmány elkészült, ennek funkcionális programját a Csodák Palotája Kht. készítette, az építéssel kapcsolatos teendőket Lenzsér Péter építész látta el. A volt magtár felújítása mellett a tanulmány készítői bővítéssel is számolnak: a tervezett két, toronyszerű, hengeres építmény a Futura eredeti funkcióját, magtár jellegét erősítené - fogalmazott a polgármester.

A projekt beruházási költsége becslések szerint eléri a 950 millió forintot. Évi 100 ezer látogatóval számolva a központ önfenntartó lehetne - vélekedett Szabó Miklós.

A mosonmagyaróvári közgyűlés már támogatta a kezdeményezést és arról határozott, hogy a projektet kiemelten kezeli. A megvalósítása érdekében pályáznak a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz a 2009-2010-es akciótervben. A beruházás önrészét, 20 százalékát az önkormányzat biztosítaná - mondta a polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását